Image default
Διάφορα

Καφές ή τσάι το πρωί; Ποιο έχει περισσότερη καφεΐνη


Και τα δύο ροφήματα έχουν εντυπωσιακά πλεονεκτήματα και μερικά πιθανά μειονεκτήματα.

Τι ισχύει όμως σε ό,τι αφορά την ευεξία; Υπερτερεί κάποιο έναντι του άλλου;

Πριν γεμίσετε το επόμενο φλιτζάνι σας, δείτε τα επιστημονικά δεδομένα για τον καφέ και το τσάι.

Μοιάζουν περισσότερο απ’ όσο νομίζετε

Και τα δύο ροφήματα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, φυτικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η τακτική κατανάλωση καφέ ή τσαγιού έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη τύπου 2.

Υποστηρίζουν επίσης την υγεία του εγκεφάλου, χάρη στην περιεκτικότητά τους σε καφεΐνη και αντιοξειδωτικά.

Τι κάνει τον καφέ ξεχωριστό

Ο καφές προσφέρει μεγαλύτερη δόση καφεΐνης, η οποία μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση, να ενισχύσει τη σωματική απόδοση και να υποστηρίξει τον μεταβολισμό.

Είναι επίσης πλούσιος σε χλωρογενικά οξέα, μοναδικά αντιοξειδωτικά που συνδέονται με την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου και του ήπατος.

Παρά το γεγονός ότι και το τσάι περιέχει αντιοξειδωτικά, ο καφές έχει διαφορετικό προφίλ πολυφαινολών που είναι πιο κοινό στις δυτικές διατροφές.

Πού υπερτερεί το τσάι

Το τσάι προσφέρει κάτι που δεν έχει ο καφές: L-θεανίνη, το αμινοξύ που συμβάλλει στη συγκέντρωση και στη μείωση του στρες. Βρίσκεται ειδικά στο πράσινο και το λευκό τσάι. Κάποια βότανα, όπως το χαμομήλι, βοηθούν στην πέψη και τον ύπνο.

Τα αφεψήματα από βότανα που δεν περιέχουν καφεΐνη, ενυδατώνουν και είναι ιδανικά για όσους απέχουν από διεγερτικές ουσίες.

Ποια αντιοξειδωτικά απορροφώνται πιο εύκολα;

Το πράσινο τσάι περιέχει επιγαλλοκατεχίνη (EGCG2), ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο όμως ο οργανισμός δυσκολεύεται να απορροφήσει πλήρως λόγω της ευαισθησίας του στη θερμότητα και του pH.

Τα χλωρογενικά οξέα του καφέ από την άλλη, είναι περισσότερο βιοδιαθέσιμα.

Ο συνδυασμός οποιουδήποτε από τα δύο ροφήματα με φαγητό (ή λίγα λιπαρά) μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της απορρόφησης των αντιοξειδωτικών.

Τι ισχύει για την καφεΐνη;

Η πρόσληψη καφεΐνης εξαρτάται από το άτομο. Για μερικούς, η μέτρια ποσότητα καφεΐνης μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση, την ενέργεια και την εγρήγορση.

Για άλλους, ακόμη και μια μικρή ποσότητα καφεΐνης μπορεί να είναι υπερβολική, προκαλώντας νευρικότητα, άγχος ή πεπτικές διαταραχές.

H Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) θεωρεί ασφαλή για τους περισσότερους ενήλικες την πρόσληψη έως 400 mg την ημέρα, αλλά η ανοχή στην ουσία είναι προσωπική υπόθεση.

Ένα φλιτζάνι καφέ περιέχει περίπου 95 mg καφεΐνης έναντι 30-50 mg που περιέχει η αντίστοιχη ποσότητα τσαγιού.

Οι δυνατές μαύρες ποικιλίες τσαγιού ή το τσάι matcha προκαλούν σε πολλούς νευρικότητα. Χάρη στην L-θεανίνη όμως, που βοηθά στην εξισορρόπηση των επιδράσεων της καφεΐνης, το τσάι δίνει πιο ομαλή ώθηση ενέργειας χωρίς τις απότομες αυξομειώσεις του καφέ.

Ο καθένας πάντως αντιδρά διαφορετικά και η υπερβολική κατανάλωση τσαγιού μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, ειδικά αν είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη.

Η υπερβολική κατανάλωση καφέ ή τσαγιού, ειδικά σε μορφές με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ύπνου, ταχυκαρδία ή εντερικά προβλήματα.

Η οξύτητα του καφέ μπορεί να είναι ιδιαίτερα ερεθιστική για όσους έχουν ευαίσθητο στομάχι, ενώ τα υπερσυμπυκνωμένα τσάγια (όπως τα μείγματα αποτοξίνωσης) μπορεί να επιβαρύνουν το συκώτι και τα νεφρά ή να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα.

Το κλειδί βρίσκεται στο μέτρο, είτε προτιμάτε μια κούπα καφέ είτε ένα φλιτζάνι τσάι.

Ποιο «κερδίζει», το τσάι ή ο καφές;

Δεν υπάρχει μια απάντηση για όλους. Ο καφές υποστηρίζει καλύτερα την ενέργεια και τον μεταβολισμό, ενώ το τσάι ανακουφίζει από το άγχος και ενυδατώνει.

Η σωστή επιλογή εξαρτάται από τους στόχους σας, την ανοχή στην καφεΐνη και τις προσωπικές προτιμήσεις. Και τα δύο μπορούν να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Να θυμάστε όμως το εξής: Αυτά που προσθέτετε στον καφέ σας, παίζουν ρόλο. Τα ροφήματα καφέ και τσαγιού με ζάχαρη, μπορούν να ακυρώσουν τα οφέλη τους.

Ο χρόνος παίζει επίσης ρόλο: η πρόσληψη καφεΐνης πολύ αργά μέσα στην ημέρα μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο. Αν είστε έγκυος, θηλάζετε ή αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας, συμβουλευτείτε γιατρό για την ιδανική πρόσληψη.

Πηγή: good+well





ΠΗΓΗ

Related posts

Ποια είναι τα 6 απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη ζωή

admin

Καραμπόλα οκτώ οχημάτων στη Λ. Ποσειδώνος στο ύψος του Αλίμου – Εννέα τραυματίες

admin

Η βιταμίνη που προστατεύει τον εγκέφαλο καθώς γερνάμε

admin

Αφήστε ένα σχόλιο