Σε πνεύμα διαλόγου και με μήνυμα συνεργασίας προς τη βιομηχανία τροφίμων, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, έδωσε το παρών στην ανοικτή συνεδρίαση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ). Η παρουσία του σηματοδοτεί μια νέα σελίδα στις σχέσεις του Υπουργείου με τον κλάδο, σε αντίθεση με την περσινή χρονιά όπου οι σχέσεις ήταν τεταμένες επί υπουργίας Κώστα Σκρέκα.
Ο κ. Θεοδωρικάκος, αναγνωρίζοντας τον στρατηγικό ρόλο της βιομηχανίας τροφίμων (που καλύπτει περίπου το 1/7 των εξαγωγών), ανακοίνωσε την επικείμενη κατάργηση της διάταξης για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι αυτό δεν αποτελεί «πράσινο φως» για αδικαιολόγητες αυξήσεις, διαβεβαιώνοντας πως «το κράτος θα συνεχίσει τους στοχευμένους ελέγχους» και ότι «η μάχη κατά της ακρίβειας παραμένει συνεχής».
Ο υπουργός παρουσίασε επίσης δύο βασικές μεταρρυθμίσεις: την Εθνική Πολιτική Ποιότητας, με στόχο την ενίσχυση του σήματος «Made in Greece», και το νέο πλαίσιο εποπτείας και προστασίας του καταναλωτή για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, ο οποίος αναμένεται στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, θα διαθέσει συνολικούς πόρους 1 δισ. ευρώ (με 450 εκατ. ευρώ σε ετήσιες ενισχύσεις και φοροαπαλλαγές), δίνοντας έμφαση στη μεταποίηση και τις μεγάλες επενδύσεις.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ, Ιωάννης Γιώτης, εξέφρασε τις ανησυχίες του κλάδου για την παγκόσμια οικονομική αστάθεια και τον εντεινόμενο κίνδυνο ενός γενικευμένου εμπορικού πολέμου. Τόνισε πως οι επιχειρήσεις έχουν ήδη απορροφήσει σημαντικές ανατιμήσεις, αλλά μια πιθανή επιβράδυνση της οικονομίας μπορεί να επηρεάσει τη ζήτηση.
Ο κ. Γιώτης έκανε ειδική αναφορά στην κλιματική κρίση ως παράγοντα αστάθειας που επηρεάζει τη διαθεσιμότητα και τις τιμές βασικών πρώτων υλών παγκοσμίως, αναφέροντας χαρακτηριστικά τον τετραπλασιασμό των τιμών του κακάο, τον διπλασιασμό του καφέ και σημαντικές αυξήσεις στα βοοειδή και τις γαλοπούλες. Τέλος, επεσήμανε τη δημογραφική κρίση ως μια επιπλέον πρόκληση για το εργατικό δυναμικό και την οικονομική δραστηριότητα μακροπρόθεσμα, με τις γεννήσεις το 2023 να είναι μόλις 69.000 έναντι 123.000 θανάτων.