Image default
Πολιτική

Κοινό ευρωπαϊκό σύστημα επιστροφών για τη διαχείριση της μετανάστευσης


Ενημέρωση για το κοινό ευρωπαϊκό σύστημα διαχείρισης μετανάστευσης έκανε σήμερα ο αρμόδιος Υπουργός Μάκης Βορίδης στη διαρκή επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Η μεταρρύθμιση για τους κανόνες επιστροφής των παρανόμως διαμενόντων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τους οποίους έχει υπάρξει φυσικά απορριπτική απόφαση ασύλου, είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης.

Ο νέος κανονισμός, προτείνει ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα επιστροφών.

Επί της ουσίας, μια ευρωπαϊκή κοινή εντολή, κατά την οποία όταν θα υπάρχει μιας χώρας η απόφαση για εγκατάλειψη – απομάκρυνση από τη συγκεκριμένη χώρα, επί της ουσίας θα σημαίνει εγκατάλειψη από την Ευρώπη.

Θα έχει ισχύ η απόφαση που θα λαμβάνει μία χώρα σε οποιαδήποτε χώρα κράτος – μέλος μετακινηθεί ενδεχομένως αυτός ο πολίτης τρίτης χώρας.

Αυτό σημαίνει ότι θα δοθεί τέλος στις δευτερογενείς επιστροφές, που είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός που παρουσιάζεται και στη χώρα μας.

Ο κανονισμός αυτός επίσης προβλέπει αποτρεπτικά μέτρα, όπως την άρνηση, τη μείωση των επιδομάτων και των παροχών ή ακόμα και την κατάσχεση ταξιδιωτικών εγγράφων σε πολίτες που αρνούνται να απομακρυνθούν από τη χώρα, ενώ υπάρχει συγκεκριμένη εντολή, όπως επίσης και αύξηση περιοριστικών μέτρων που έχουν να κάνουν με διοικητικά μέρη, όπως για παράδειγμα την αύξηση της κράτησης από 18 σε 24 μήνες ή την επέκταση του χρονικού ορίου για το οποίο απαγορεύεται σε πολίτες που έχει βγει απόφαση να μην μπουν στη χώρα από πέντε χρόνια που ισχύει σήμερα στα 10.

Ήταν μια πρώτη συζήτηση που έγινε για τη θέση της Ελλάδας σε αυτόν τον κανονισμό.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Μ. Βορίδης: «Αυξάνεται ο χρόνος της διοικητικής κράτησης. Ο χρόνος διοικητικής κράτησης μέχρι τούδε ήταν μέχρι 18 μήνες. Τώρα επεκτείνεται και πηγαίνει μέχρι τους 24 μήνες διοικητική κράτηση. Να διευκρινίσω ότι δεν είναι ποινή. Η διοικητική κράτηση είναι μέσο εκτελέσεως της αποφάσεως απομακρύνσεως.

Αυξάνει η πρόταση εδώ μια κύρωση, δηλαδή την εγγραφή σε κατάλογο αυτού που έχει που βρίσκεται παρανόμως εδώ σε κατάλογο αλλοδαπών, οι οποίοι δεν επιτρέπεται να ξαναμπούν στην Ένωση. Η απαγόρευση αυτή μέχρι τώρα υπάρχει, αλλά είναι πέντε ετών, επεκτείνεται στα 10 έτη».



ΠΗΓΗ

Related posts

Αντώνης Σαμαράς για Πέτρο Μολυβιάτη: Τα συλλυπητήρια του Πρώην Πρωθυπουργού για την απώλεια του στενού συνεργάτη του Κωνσταντίνου Καραμανλή

admin

Φυλάκιση 30 μηνών με αναστολή και πρόστιμο 50.000 ευρώ για απόκρυψη στο «πόθεν έσχες

admin

Συνάντηση Φάμελλου – Χαρίτση την Πέμπτη: Διάλογος για κοινές πρωτοβουλίες

admin

Αφήστε ένα σχόλιο