Image default
Υγεία

Οι τοξικοί ρύποι από τις δασικές πυρκαγιές μολύνουν τα σπίτια 1 δισ. ανθρώπων τον χρόνο


Τα ευρήματα νέας, παγκόσμιας ανάλυσης. Γιατί είναι επικίνδυνοι οι ρύποι από τις δασικές πυρκαγιές σε κλειστούς χώρους.

Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εκτέθηκαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες μέσα στα σπίτια τους σε υψηλά επίπεδα ρύπων, που προέρχονταν από δασικές πυρκαγιές, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια από τις πυρκαγιές είναι γνωστό πως μπορούν να ταξιδέψουν σε αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων. Είναι επίσης γνωστό ότι είναι πιο τοξικά από την αστική ρύπανση, διότι περιέχουν πολλά χημικά που προκαλούν φλεγμονή.

Στην πραγματικότητα, η ρύπανση από τις δασικές πυρκαγιές σχετίζεται με επιδείνωση καρδιαγγειακών και αναπνευστικών νόσων, πρόωρους τοκετούς και πρόωρους θανάτους.

Ωστόσο ο κίνδυνος δεν αφορά μόνον όσους βρίσκονται σε υπαίθριους χώρους. Όσοι βρίσκονται σε εσωτερικούς ενδεχομένως κινδυνεύουν περισσότερο, διότι οι ρύποι μπορεί να παγιδευτούν για μέρες στον αέρα.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Science Advances. Προέρχονται από την πρώτη παγκόσμια έρευνα, που εξέτασε τις συνέπειες που έχουν οι δασικές πυρκαγιές στην ρύπανση των εσωτερικών χώρων.

Την μελέτη εκπόνησαν επιστήμονες από την Κίνα. Όπως γράφουν, το μεγάλο πρόβλημα με τις δασικές πυρκαγιές είναι τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια με διάμετρο κάτω από 2,5 εκατομμυριοστά του μέτρου (PM2,5) που εκλύουν. Τα σωματίδια αυτά είναι τόσο μικρά, ώστε εισδύουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες, προκαλώντας σημαντικές βλάβες.

Η νέα μελέτη

Οι ερευνητές υπολόγισαν τις συγκεντρώσεις των PM2,5 σε σπίτια ανά τον πλανήτη, την περίοδο 2003-2022, τις ημέρες που υπήρχαν δασικές πυρκαγιές.

Το συμπέρασμά τους ήταν ότι 1,009 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζούσαν σε ετήσια βάση τουλάχιστον μία ημέρα σε σπίτια με ανησυχητικά αυξημένες συγκεντρώσεις των σωματιδίων αυτών.

Η έκθεσή τους παρουσίαζε σημαντική γεωγραφική διακύμανση. Ήταν μέγιστη στη Νότια Αμερική και την κεντρική Αφρική. Ακολουθούσε η δυτική ακτή της βόρειας Αμερικής, η βορειοδυτική Αυστραλία και οι βόρειες και νοτιοανατολικές περιοχές της Ασίας.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι η εσωτερική ρύπανση από τις δασικές πυρκαγιές θα μπορούσε να μειωθεί αποτελεσματικά, με τη βοήθεια καθαριστών αέρα. Ωστόσο οι επιστήμονες τονίζουν ότι πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος προμήθειας αυτών των συσκευών.

«Ακόμα και όταν πόρτες και παράθυρα είναι κλειστά, όσοι βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους εκτίθενται σε πολύ υψηλά επίπεδα ρύπων από τις πυρκαγιές. Επομένως υπάρχει πιεστική ανάγκη για πιο αποτελεσματικά μέτρα μείωσης αυτής της έκθεσης», τόνισαν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Φωτογραφία: iStock



ΠΗΓΗ

Related posts

Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν γελάμε

admin

Μπορεί το φιλί να μεταδώσει τη γλουτένη; Τι απαντά η επιστήμη

admin

RSV: Ποιοι ενήλικες πρέπει να κάνουν το εμβόλιο

admin

Αφήστε ένα σχόλιο