Ποια είναι τα λιγότερα βήματα που χρειαζόμαστε καθημερινά για να μειωθεί αρκετά ο κίνδυνος, σύμφωνα με μελέτη.
Η καθιστική ζωή αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως πολλών σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Τώρα, μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποκαλύπτει πόσα βήματα χρειαζόμαστε την ημέρα για να προστατευθούμε από αρκετές συχνές μορφές της νόσου.
Η μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων από 85.394 εθελοντές, ηλικίας 56 έως 68 ετών κατά την έναρξή της. Όλοι τους είχαν φορέσει για μία εβδομάδα ειδικές συσκευές καρπού (επιταχυνσιόμετρα) που κατέγραφαν την ποσότητα και την ένταση των καθημερινών βημάτων τους.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 6 χρόνια την πορεία της υγείας τους. Τα στοιχεία τους κατέδειξαν έναν σταθερό μοτίβο: όσο περισσότερα βήματα έκαναν καθημερινά, τόσο μικρότερο κίνδυνο καρκίνου διέτρεχαν. Αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από την ταχύτητα με την οποία βάδιζαν, διευκρίνισε σε σχόλιό της η Dr. Mhairi Morris, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Loughborough.
Το όφελος αυτό άρχιζε από τα περίπου 5.000 βήματα την ημέρα. Τα λιγότερα δεν φάνηκε να παρέχουν ιδιαίτερη προστασία. Στα 7.000, ο κίνδυνος αναπτύξεως καρκίνου μειώθηκε κατά 11%. Στα 9.000 βήματα ημερησίως είχε μειωθεί κατά 16%. Η διαφορά από κει και πάνω ήταν οριακή και άνευ σημαντικής στατιστικής σημασίας.
Η μελέτη
Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύθηκαν στην Βρετανική Επιθεώρηση Αθλητιατρικής (BJSM). Όπως έγραψαν οι ερευνητές, εξέτασαν τη συσχέτιση που έχει με ορισμένες μορφές καρκίνου η καθιστική ζωή, η ελαφρά άσκηση και η μέτριας προς υψηλής εντάσεως άσκηση.
Οι ερευνητές εξέτασαν αν και πόσο επηρεαζόταν από το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας ο κίνδυνος αναπτύξεως 13 μορφών καρκίνου. Πρόκειται για τους κακοήθεις όγκους:
- Του πνεύμονα, του νεφρού, του ήπατος, του οισοφάγου
- Του στομάχου, του ενδομητρίου, του παχέος εντέρου και του πρωκτού
- Του μαστού, της ουροδόχου κύστης, της κεφαλής & τραχήλου
- Τη μυελογενή λευχαιμία και το μυέλωμα
Κατά την έναρξη της μελέτης κανένας από τους συμμετέχοντες δεν έπασχε από καρκίνο. Στη διάρκεια, όμως, των έξι ετών παρακολουθήσεως, οι 2.633 από αυτούς (ποσοστό περίπου 3%) διαγνώστηκαν με τη νόσο.
Στους άνδρες οι πιο συχνές μορφές ήταν οι καρκίνοι του παχέος εντέρου, του πρωκτού και του πνεύμονα. Αντίστοιχα στις γυναίκες ήταν οι καρκίνοι του μαστού, του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου και του πνεύμονα.
Από ποιους προστατεύει περισσότερο
Η μελέτη έδειξε πως σε σύγκριση με όσους συμμετέχοντες έκαναν τα λιγότερα βήματα, όσοι έκαναν τα περισσότερα είχαν συνολικώς 26% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο. Μάλιστα αυτό το όφελος παρατηρήθηκε και με την ελαφρά φυσική δραστηριότητα, δηλαδή σε όσους βάδιζαν με αργό ρυθμό.
Με άλλα λόγια, «αυτό που είχε σημασία ήταν ο συνολικός αριθμός των βημάτων», τόνισε η Dr. Morris. «Η ένταση της βάδισης ήταν σαφώς υποδεέστερη».
Η μελέτη έδειξε ακόμα πως η μείωση της καθιστικής ζωής και η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας επίσης δρούσε προστατευτικά. Ωστόσο η αύξηση της έντασης της φυσικής δραστηριότητας από ελαφριά σε μέτρια, δεν παρείχε πρόσθετο όφελος.
Τα υψηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, τέλος, φάνηκε να προστατεύουν ιδιαιτέρως από έξι μορφές καρκίνου, τους κακοήθεις όγκους:
- Του στομάχου
- Της ουροδόχου κύστεως
- Του ήπατος
- Του ενδομητρίου
- Του πνεύμονα
- Της κεφαλής & τραχήλου (π.χ. του φάρυγγα, του λάρυγγα, της στοματικής κοιλότητας κ.λπ.)
Φωτογραφία: iStock