Μία πέτρα στο νεφρό μπορεί να έχει μέγεθος από λίγα χιλιοστά έως να καταλαμβάνει ολόκληρο το όργανο.
Οι πέτρες στα νεφρά (νεφρολιθίαση) είναι μία συχνή ουρολογική πάθηση, που οφείλεται στον σχηματισμό στο νεφρό σκληρών συλλογών αλάτων και μετάλλων, που μερικές φορές μετακινούνται στην ουροποιητική οδό. Υπολογίζεται ότι το τουλάχιστον 15% του πληθυσμού τις εκδηλώνει κάποια στιγμή στη ζωή του.
Όπως αναφέρει ο χειρουργός ουρολόγος/ανδρολόγος δρ Στυλιανός Κοντός, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής, μέλος Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών Ουρολόγων Ηνωμένου Βασιλείου, οι πέτρες των νεφρών είναι ενοχλητικές και συχνά επώδυνες. Το μέγεθός τους παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση, αφού μπορεί να είναι από μερικά χιλιοστά έως τόσο μεγάλες, ώστε να καταλαμβάνουν ολόκληρο το νεφρό.
Δυστυχώς η νεφρολιθίαση έχει υψηλό ποσοστό υποτροπής. Όταν ένας ασθενής εκδηλώσει ένα επεισόδιο, έχει 10% πιθανότητες νέου επεισοδίου εντός ενός έτους. Με την πάροδο του χρόνου ο κίνδυνος αυξάνεται και έτσι οι πιθανότητες νέου επεισοδίου φτάνουν στο 70% εντός μιας 10ετίας./
Η νεφρολιθίαση είναι μία δυνητικά επικίνδυνη νόσος, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές εάν δεν αντιμετωπιστεί. Γι’ αυτό τον λόγο η θεραπεία πρέπει να αρχίζει αμέσως μόλις διαπιστωθεί η ύπαρξή της, τονίζει ο κ. Κοντός.
Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν νέες τεχνικές, όπως η διαδερμική λιθοτριψία, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν οριστική ανακούφιση με τον πλέον αναίμακτο, ανώδυνο και αισθητικά άρτιο τρόπο.
Σήμερα μια νέα, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος επιτρέπει στους χειρουργούς ουρολόγους να υποβάλουν σε επεξεργασία τις μεγάλες ή πολύπλοκες πέτρες των νεφρών, αποφεύγοντας:
- Τις μεγάλες τομές
- Την παρατεταμένη παραμονή στο νοσοκομείο
- Τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών
«Πρόκειται για ελάχιστα επεμβατική τεχνική, που πραγματοποιείται μέσω μικροσκοπικής τομής – εντομής στο δέρμα. Μέσω αυτής, υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο, δημιουργείται ένα στενό κανάλι κατευθείαν στην αποχετευτική μοίρα του νεφρού και στο σημείο όπου βρίσκεται ο λίθος», εξηγεί ο κ. Κοντός.
Η μέθοδος «αποτελεί σημαντική πρόοδο που παρακάμπτει την ανοικτή χειρουργική επέμβαση με τις συχνές και σοβαρές επιπλοκές», προσθέτει. «Επιπλέον, οι ασθενείς έχουν ταχύτατη ανάρρωση και απαλλάσσονται γρήγορα από το πρόβλημα τους».
Και ενδοσκοπική λιθοτριψία
Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι μπορεί να συνδυαστεί με την ανιούσα ενδοσκοπική λιθοτριψία, με τον ασθενή σε ύπτια θέση. Με αυτό τον τρόπο δεν επιβαρύνεται καρδιοαναπνευστικά, όπως συνέβαινε με την παλαιά τεχνική της διαδερμικής νεφρολιθοτριψίας, κατά την οποία οι ασθενείς με νεφρολιθίαση παρέμεναν όσο διαρκούσε το χειρουργείο (τουλάχιστον τρεις ώρες) σε θέση πρηνή (μπρούμυτα). Αυτό ήταν ιδιαίτερα άβολο για το σώμα τους.
Ο συνδυασμός, της ανιούσας ενδοσκοπικής (RIRS) και της διαδερμικής λιθοτριψίας (PCNL), καλείται συνδυασμένη ανιούσα ενδονεφρική & διαδερμική λιθοτριψία. Εφαρμόζεται από εξειδικευμένους χειρουργούς-ουρολόγους και απαιτεί κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό και τεχνογνωσία.
Η νοσοκομειακή διαμονή είναι μια ημέρα. Δεν απαιτείται παροχέτευση στην περιοχή της επέμβασης, με αποτέλεσμα την ταχύτερη επιστροφή του ασθενούς στην εργασία του.
Τα πλεονεκτήματα της διαδερμικής λιθοτριψίας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χειρουργικές μεθόδους είναι:
- Μεγαλύτερες πιθανότητες ολικής αφαίρεσης των λίθων (σχεδόν 100%)
- Δυνατότητα αφαίρεσης των λίθων σε σύντομο χρονικό διάστημα
- Δυνατότητα αφαίρεσης των λίθων με την πρώτη φορά
- Μικρότερο κόστος, καθώς με την εξωσωματική λιθοτριψία απαιτούνται συνήθως πολλές συνεδρίες, με μεγαλύτερο συνολικό κόστος περίθαλψης
- Δυνατότητα αντιμετώπισης ασθενών με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό
«Στην εποχή μας καταρρίπεται ο ισχυρισμός ότι μια πέτρα νεφρού που δεν ενοχλεί, πρέπει να αφήνεται στην μοίρα της. Μια πέτρα στα νεφρά αργά ή γρήγορα θα προκαλέσει βλάβη, ενώ με τη σύγχρονη αυτή μέθοδο καμία πέτρα δεν είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί», καταλήγει ο δρ Κοντός.
Φωτογραφία: iStock