Καιρικές συνθήκες ιδανικές για την εμφάνιση κουνουπιών επικρατούν τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κουνουπιών, καθώς υπάρχει κίνδυνος να μεταφέρουν ασθένειες, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά παρουσίασε τρόπους για να τα κρατήσουμε μακριά. Η ενημερωτική εκστρατεία για τους πολίτες ξεκίνησε τη Δευτέρα 19 και θα κρατήσει έως την Παρασκευή 23 Μαΐου 2025.
Συγκεκριμένα, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά συνέταξε ειδικό έντυπο με τους τρόπους αντιμετώπισης των κουνουπιών, όχι μόνο για τις ημέρες που παρατηρούνται έντονες αυξομειώσεις θερμοκρασίας σε συνδυασμό με υγρασία, αλλά για όλη την εαρινή και θερινή περίοδο.
Πώς να αποφύγουμε τα τσιμπήματα
Οι κύριες εστίες όπου τα κουνούπια δημιουργούν κοινότητες είναι τα στάσιμα νερά, οι υδρορροές, τα φρεάτια ομβρίων υδάτων, τα πιατάκια των γλαστρών στα μπαλκόνια ή ακόμα και οι ανοικτοί κάδοι απορριμμάτων.
Οι δώδεκα χρήσιμες συμβουλές για να αφήσετε μακριά από το σπίτι και το μπαλκόνι σας τα κουνούπια, είναι οι εξής:
- Στο σπίτι τοποθετούμε σίτες σε παράθυρα, φεγγίτες και αεραγωγούς τζακιού.
- Φροντίζουμε ώστε στην αυλή ή στη βεράντα να μην υπάρχουν εστίες με νερό που λιμνάζει, επειδή αυτά τα υποτυπώδη «έλη» τραβούν τα κουνούπια σαν μαγνήτης.
- Ανανεώνουμε καθημερινά το νερό στα βάζα και αδειάζουμε τα πιατάκια από τις γλάστρες στο μπαλκόνι. Πρέπει να γνωρίζουμε επίσης ότι οποιαδήποτε εστία στάσιμου νερού αποτελεί εν δυνάμει χώρο αναπαραγωγής κουνουπιών. Γι’ αυτό προτιμούμε να ποτίζουμε πρωινές ώρες.
- Κουρεύουμε το γρασίδι και τις φυλλωσιές, επειδή στα σημεία αυτά βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια. Καθαρίστε τις υδρορρόες από φύλλα ώστε να μην κρατούν νερό.
- Βεβαιωθείτε ότι η πισίνα σας είναι λειτουργική και φροντισμένη ή εντελώς άδεια όταν δεν χρησιμοποιείται.
- Πετάξτε ή προφυλάξτε από τη βροχή παλιά ελαστικά βαρέλια, μπουκάλια και δοχεία που κρατούν νερό. Διορθώστε σωλήνες με διαρροές και εξωτερικές βρύσες που στάζουν.
- Ισοπεδώστε ή αποξηράνετε τις λακκούβες ή τα αυλάκια στην αυλή σας.
- Καλύψτε τους κάδους απορριμμάτων ώστε να μην κρατούν νερό της βροχής.
- Αδειάστε ή αλλάζετε συχνά το νερό στις ποτίστρες ζώων, πιάρα γλαστρών και δοχεία συλλογής υδρατμών από κλιματιστικά.
- Διατηρήστε το γκαζόν σας κουρεμένο και τους θμάνους σας που βρίσκονται κοντά στο σπίτι καλά κλαδεμένους ή αραιωμένους ώστε τα κουνούπια να μην αναπαύονται εκεί.
- Χρησιμοποιούμε κουνουπιέρες ειδικά στο παιδικό κρεβάτι και το καρότσι, ενώ τις ελέγχουμε τακτικά για τρύπες.
- Φοράμε ρούχα που μας κρατούν δροσερούς (τα κουνούπια ελκύονται από τη θερμότητα του σώματος και τον ιδρώτα). Προτιμάμε ρούχα με μακριά μανίκια και άντε παντελόνια, ιδιαίτερα τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Επίσης, δεν βάζουμε αρώματα.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιώς Νικόλαος Πλατανησιώτης, δήλωσε σχετικά: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί διότι τα κουνούπια δεν είναι μόνο ενοχλητικά, αλλά μπορεί να μεταφέρουν ασθένειες, όπως η ελονοσία, ο δάγκειος πυρετός, ο ιός του Δυτικού Νείλου. Για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών πρέπει να καθαρίζουμε τα στάσιμα νερά από τα μπαλκόνια και τις αυλές μας με συνέπεια, να μην ποτίζουμε μετά τη δύση του ηλίου και να αδειάζουμε τα πιατάκια των γλαστρών. Για την εαρινή και θερινή περίοδο, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιώς προτείνει στους πολίτες να φορούν ανοικτόχρωμα, μακρυά και άνετα ρούχα. Επίσης συνιστά την τοποθέτηση σίτας σε πόρτες και παράθυρα, ενώ επιβάλλεται η χρήση κουνουπιέρας στις κούνιες των μωρών. Τέλος ενδείκνυται η χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών διότι ο αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών».
Το ενημερωτικό έντυπο είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα και στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιώς.