Image default
Υγεία

Τα αντικαταθλιπτικά αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ορθοστατικής υπότασης


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς ηλικίας άνω των 60 ετών στους οποίους συνταγογραφήθηκαν εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης διέτρεχαν τετραπλάσιο κίνδυνο ορθοστατικής υπότασης κατά τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες χρήσης.

Αναλυτικότερα, τα αντικαταθλιπτικά -ιδίως οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) – συνδέονται με «στατιστικά σημαντικό αυξημένο κίνδυνο» εμφάνισης ορθοστατικής υπότασης σε ηλικιωμένους κατά τις πρώτες 28 ημέρες χρήσης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στις 20 Μαΐου 2025 στο British Journal of General Practice, εντόπισε έναν υπερτετραπλάσιο αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορθοστατικής υπότασης σε ασθενείς ηλικίας άνω των 60 ετών εντός των πρώτων τεσσάρων εβδομάδων από τη συνταγογράφηση αντικαταθλιπτικών της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Ως ορθοστατική υπόταση ορίζεται ως μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά ≥20 mmHg ή της διαστολικής αρτηριακής πίεσης κατά ≥10 mmHg εντός τριών λεπτών από την ορθοστασία ή κατά την ανάληψη θέσης με το κεφάλι προς τα πάνω κατά τουλάχιστον 60 μοίρες κατά τη διάρκεια δοκιμασίας με ανακλινόμενο τραπέζι.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 41.000 ασθενείς ηλικίας άνω των 60 ετών που έλαβαν θεραπεία με αντικαταθλιπτικά στη Βρετανία μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2000 και 31ης Δεκεμβρίου 2018, χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέγονταν τακτικά από τη βάση δεδομένων ιατρικής έρευνας IQVIA (IMRD).

Οι συνταγές που παρουσιάστηκαν στη μελέτη περιλάμβαναν τρικυκλικά και συναφή αντικαταθλιπτικά φάρμακα, όπως η αμιτριπτυλίνη, SSRI, όπως η σερτραλίνη, και άλλα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, όπως η αγομελατίνη, η ντουλοξετίνη, η φλουπεντιξόλη και η μιρταζαπίνη.

Οι ερευνητές εξέτασαν τον κίνδυνο ορθοστατικής υπότασης κατά τη διάρκεια τεσσάρων περιόδων κινδύνου έκθεσης (90 ημέρες πριν από τη συνταγογράφηση και κατά τις ημέρες 1-28, 29-56 και ≥57) σε σύγκριση με περιόδους εκτός αυτών των περιόδων κινδύνου και διαπίστωσαν «εντυπωσιακά αυξημένο κίνδυνο ορθοστατικής υπότασης με τη χρήση όλων των αντικαταθλιπτικών (υπερτετραπλάσιος κίνδυνος με τους SSRI) κατά τις πρώτες 28 ημέρες από την έναρξη».

Μεταξύ των 41.005 ασθενών με περιστατικό ορθοστατικής υπότασης κατά την περίοδο της μελέτης, 8.899 άτομα (22%) λάμβαναν SSRIs, 8.313 ασθενείς (20%) τρικυκλικό αντικαταθλιπτικό (TCA) και 4.656 ασθενείς (11%) «άλλο αντικαταθλιπτικό».

Οι συγγραφείς της μελέτης παρατήρησαν «έναν σταθερά αυξημένο κίνδυνο ορθοστατικής υπότασης τις ημέρες 1-28 σε όλες τις εκθέσεις σε αντικαταθλιπτικά, ο οποίος μειώθηκε στη συνέχεια».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, ο κίνδυνος ορθοστατικής υπότασης ήταν υψηλότερος με τους εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι ο κίνδυνος ορθοστατικής υπότασης μειωνόταν από την ημέρα 28 για όλα τα αντικαταθλιπτικά.

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Η κατάθλιψη στο τέλος της ζωής είναι συχνή και συχνά η απόφαση για τη συνταγογράφηση ενός αντικαταθλιπτικού έχει εξετάσει προσεκτικά την ισορροπία μεταξύ κινδύνου και οφέλους για τον ηλικιωμένο ασθενή».

«Τα ευρήματα της παρουσιαζόμενης μελέτης υποστηρίζουν την ασφαλή συνταγογράφηση αντικαταθλιπτικών, όπου ενδείκνυται, [και] οι συνταγογράφοι μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο παρακολούθησης για ορθοστατική υπόταση σε ασθενείς υψηλού κινδύνου – για παράδειγμα, εκείνους που διατρέχουν κίνδυνο πτώσεων ή κινδυνεύουν από ορθοστατική υπόταση για άλλους λόγους, όπως ο συνοδός διαβήτης ή η νόσος του Πάρκινσον», πρόσθεσαν.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ελαιόλαδο: Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία όταν μαγειρεύουμε για να κρατήσει την θρεπτική του αξία

Κοριτσάκι ηλικίας 5 ετών στη Θεσσαλονίκη πέθανε από στρεπτόκοκκο

Οδύσσεια στα ΤΕΠ για τους ψυχικά πάσχοντες: 90χρονη παρέμεινε πάνω από 30 ώρες στα Επείγοντα, σύμφωνα με καταγγελίες



ΠΗΓΗ

Related posts

Που οφείλεται και τι συμπτώματα προκαλεί

admin

Θετική γνωμοδότηση για 7 νέα φάρμακα για σπάνιες παθήσεις

admin

Πώς αντιμετωπίζεται ριζικά με ισχυρές ριπές νερού

admin

Αφήστε ένα σχόλιο