Έχετε εναποθέσει πάνω τους όλες σας τις ελπίδες κι όμως η ανακούφιση που προσδοκάτε δεν έρχεται. Τι λάθος μπορεί να κάνετε με την αλλεργία σας σύμφωνα με τους ειδικούς
Οι γιατροί λένε ότι πάρα πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν λανθασμένα τα φάρμακα για την αλλεργία τους: περιμένουν μέχρι να εμφανιστούν τα συμπτώματα (πολύ αργά!) ή βασίζονται υπερβολικά σε σπρέι μύτης και αποσυμφορητικά χάπια.
Ακολουθεί ένας οδηγός που θα σας βοηθήσει να αναπνέετε ευκολότερα από εδώ και στο εξής.
Γιατί το σώμα σας αντιδρά έτσι;
Η εποχική αλλεργία είναι απλά μια υπερβολική αντίδραση στη γύρη. Πείτε το αλλεργική ρινίτιδα – είναι το σώμα σας που αντιμετωπίζει ως επικίνδυνες απειλές αυτά τα βασικά αβλαβή αναπαραγωγικά σωματίδια των φυτών, που σκορπίζει ο άνεμος. Βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα που αναπνέετε, οπότε είναι δύσκολο να ξεφύγετε.
Η γύρη των δέντρων είναι χειρότερη την άνοιξη, η γύρη του γρασιδιού το καλοκαίρι και η γύρη από τα ζιζάνια το φθινόπωρο. Τα αλλεργιογόνα εσωτερικών χώρων, όπως τα σπόρια μούχλας, οι τρίχες από τα κατοικίδια ή τα ακάρεα της σκόνης, μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλεργική ρινίτιδα. Το σώμα σας απελευθερώνει ισταμίνη, μόρια που προκαλούν φλεγμονή ως άμυνα. Αυτό διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία και παράγει βλέννα για να παγιδεύσει τους εισβολείς.
Ως εκ τούτου έχετε: ρινική καταρροή, φτέρνισμα, φαγούρα, μάτια που δακρύζουν, βήχα, πονόλαιμο, βουλωμένα αυτιά, ακόμη και κούραση ή και πονοκεφάλους.
Έτσι, όπως είναι λογικό, προσπαθείτε να απαλλαγείτε από αυτή τη συμφόρηση. Αλλά ο Levi Keller, MD, αλλεργιολόγος και ανοσολόγος στο UCHealth, λέει ότι περίπου 1 στους 4 ασθενείς του κάνει κατάχρηση αποσυμφορητικών. Έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να βασίζονται στα αποσυμφορητικά χάπια, αν και οι γιατροί συνιστούν ρινικά στεροειδή και αντιισταμινικά ως πρώτες θεραπευτικές επιλογές.
Ακολουθήστε αντ’ αυτού αυτές τις οδηγίες:
1. Μην περιμένετε τα συμπτώματα
Πολλοί άνθρωποι περιμένουν το πρώτο συνάχι ή τη φαγούρα στο λαιμό για να πάρουν φάρμακα, γεγονός που τα καθιστά λιγότερο αποτελεσματικά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice. Αντ’ αυτού, προλάβετε τις αλλεργίες.
«Ξεκινήστε πριν από την εποχή των αλλεργιών και συνεχίστε κατά τη διάρκεια της περιόδου για να προλάβετε την ανάπτυξη συμπτωμάτων, αντί να αντιμετωπίζετε τα συμπτώματα αντανακλαστικά», συμβουλεύει ο Keller.
Η έγκαιρη έναρξη των αντιισταμινικών φαρμάκων δίνει στο φάρμακο το χρόνο να μπλοκάρει τους υποδοχείς ισταμίνης πριν από το χτύπημα των αλλεργιογόνων. Αυτό βοηθά τον οργανισμό σας να προλάβει τις εξάρσεις αντί να εργάζεται πολύ σκληρά για να ανακουφίσει τα συμπτώματα μετά την εκδήλωσή τους.
Στόχος είναι να ξεκινήσετε μία έως δύο εβδομάδες πριν από την πρώτη έκθεση στη γύρη. Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βάζετε ξυπνητήρι από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο για τη γύρη των δέντρων, από τον Απρίλιο έως τις αρχές Ιουνίου για τη γύρη του γρασιδιού και από τον Αύγουστο και μετά για τη γύρη των ζιζανίων.
2. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τα σωστά φάρμακα
Υπάρχουν θεραπείες για κάθε πιθανό σύμπτωμα αλλεργίας, από τη βουλωμένη μύτη μέχρι τα δακρυσμένα μάτια. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μια θεραπεία μπορεί να καλύψει τα πάντα. Οι έρευνες δείχνουν ότι μια πιο στοχευμένη προσέγγιση, που προσαρμόζει τη θεραπεία σε συγκεκριμένα συμπτώματα, λειτουργεί καλύτερα.
Για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε:
- Αποσυμφορητικά για βουλωμένη μύτη
- Αντιισταμινικά για φτέρνισμα και φαγούρα
- Στεροειδή ρινικά σπρέι για ανακούφιση από τη φλεγμονή στις ρινικές διόδους
Ορισμένες θεραπείες μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα συνδυαστικά.
«Για μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα, ο συνδυασμός αντιισταμινικών με ρινικά κορτικοστεροειδή είναι αποτελεσματικός», λέει ο Brian Greenberg, αλλεργιολόγος και ανοσολόγος στο Pediatric Group of Southern California. Συνιστά επίσης το συνδυασμό ρινικών στεροειδών σπρέι και ρινικών αντιισταμινικών για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Ωστόσο, όπως λέει, τα συμπτώματα που εμφανίζετε και η έντασή τους μπορεί να εξαρτώνται από γενετικούς, περιβαλλοντικούς και ανοσολογικούς παράγοντες.
3.Ψεκάστε με τον σωστό τρόπο
Γέρνετε το κεφάλι σας προς τα πίσω όταν χρησιμοποιείτε ρινικό σπρέι; Πολλοί το κάνουν. Η σωστή κίνηση, όμως, είναι να γέρνετε ελαφρώς προς τα εμπρός όταν ψεκάζετε. Αυτό βοηθά το φάρμακο να παραμείνει στη μύτη για να κάνει τα μαγικά του, αντί να στάζει στο λαιμό.
Αυτή η γρήγορη ανακούφιση είναι υπέροχη, σωστά; Αλλά μην το παρακάνετε. Τα αποσυμφορητικά σπρέι, όπως η οξυμεταζολίνη, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για περισσότερες από τρεις συνεχόμενες ημέρες. Αν τα χρησιμοποιήστε περισσότερο κινδυνεύετε με νέα έξαρση της συμφόρησης και επιδείνωση συμπτωμάτων.
4. Να είστε συνεπείς
Είναι δελεαστικό να σταματήσετε τα φάρμακα κατά των αλλεργιών όταν αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα. Αλλά αυτό μπορεί να αφήσει τη φλεγμονή να επιστρέψει. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε καθημερινά φάρμακα όπως τα αντιισταμινικά ή τα ρινικά σπρέι σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας, συμπεριλαμβανομένης της λήψης τους για το χρονικό διάστημα που συνιστάται.
Τούτου λεχθέντος, μην το παρακάνετε. Η αύξηση των αντιισταμινικών όπως η σετιριζίνη, η φεξοφεναδίνη ή η λοραταδίνη πέραν της δοσολογίας μία φορά την ημέρα, πιθανότατα δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά, λένε οι ειδικοί.
Ίσως αξίζει να δοκιμάσετε να παίρνετε καθημερινά αντιισταμινικά όπως η λοραταδίνη ή η σετιριζίνη τη νύχτα, ειδικά αν σας προκαλούν υπνηλία. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν τη νυχτερινή δοσολογία για να προλάβουν τα πρωινά συμπτώματα.
5. Μην αποθηκεύετε τα φάρμακα στο μπάνιο!
Φυλάξτε τα φάρμακα για τις αλλεργίες σας σε στεγνό μέρος, όπως το υπνοδωμάτιό σας. Η υγρασία του μπάνιου μπορεί να προκαλέσει χημικές αντιδράσεις στα χάπια που αποδυναμώνουν τα ενεργά συστατικά.
Για τα υγρά φάρμακα, όπως τα αντιισταμινικά σιρόπια, αποφύγετε την αποθήκευσή τους στο ψυγείο, εκτός αν η ετικέτα λέει το αντίθετο. Ο κρύος αέρας μπορεί να αλλάξει τη δομή τους, προκαλώντας κρυστάλλωση ή διαχωρισμό των συστατικών, γεγονός που μπορεί να τα καταστήσει λιγότερο αποτελεσματικά ή να κάνει τη δοσολογία λιγότερο ακριβή.
6. Δοκιμάστε αυτά τα κόλπα πρόληψης
Ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστείτε τις αλλεργίες είναι να είστε πάντα δύο βήματα μπροστά από τους πιθανούς εκλυτικούς παράγοντες. «Το κλειδί είναι η πρόληψη», λέει ο Greenberg. «Η παρακολούθηση των τοπικών μετρήσεων γύρης… η χρήση καθαριστών αέρα HEPA, η εγκατάσταση ανθεκτικών στις αλλεργίες περιβλημάτων για στρώματα και μαξιλάρια μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έκθεσης».
Εάν κάνετε δουλειές στην αυλή, σκεφτείτε να φορέσετε μάσκα για να περιορίσετε την έκθεση στη γύρη. Το ντους και η αλλαγή ρούχων μετά μπορεί να περιορίσει την έκθεση στη γύρη που παραμένει.
Τα κατοικίδια ζώα μπορούν επίσης να μεταφέρουν αλλεργιογόνα. Πριν τα αφήσετε να μπουν στο σπίτι, σκουπίστε το τρίχωμά τους με μια υγρή πετσέτα για να μειώσετε τη γύρη που μπορεί να μεταφέρουν.
7. Πηγαίνετε σε αλλεργιολόγο
Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί να είναι μεγάλη βοήθεια όταν χτυπούν οι αλλεργίες. Αλλά αν παλεύετε με προβλήματα – ιγμορίτιδες, συνεχή συμφόρηση ή αλλεργική ρινίτιδα – που διαρκούν για μήνες, αξίζει να επισκεφθείτε έναν αλλεργιολόγο.
Οι ειδικοί δεν αντιμετωπίζουν μόνο τα συμπτώματα, αλλά ψάχνουν βαθιά για να βρουν τι τα προκαλεί. Μέσω εξετάσεων , οι αλλεργιολόγοι μπορούν να εντοπίσουν τους εκλυτικούς παράγοντες και να καταρτίσουν ένα εξατομικευμένο σχέδιο για εσάς, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών για την αποφυγή αυτών των εκλυτικών παραγόντων και τη διατήρηση των εξάρσεων υπό έλεγχο.
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο αλλεργιολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει ισχυρότερα φάρμακα, ενέσεις ή ακόμη και ανοσοθεραπεία.
Φωτογραφία: iStock