Image default
Υγεία

Σας δυσκολεύουν τα μαθηματικά; Πώς μπορεί να βοηθήσει η διέγερση του εγκεφάλου


Τα ευρήματα μελέτης με επικεφαλής Έλληνα επιστήμονα στην Ουαλία. Γιατί πολλοί δεν καταλαβαίνουν τα μαθηματικά.

Τα μαθηματικά σάς φαίνονται «κινέζικα»; Η ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα, αναφέρει διεθνής ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής έναν Έλληνα ερευνητή από την Ουαλία.

Μελετώντας μερικές δεκάδες εθελοντές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ισχύς των συνδέσεων (συνάψεων) μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου μπορεί να προβλέψει πόσο εύκολα μπορούν να κατανοήσουν τα μαθηματικά.

Επιπλέον, η ήπια ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου με εξωτερικά ηλεκτρόδια μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις σε αυτά. Αλλά όχι σε όλους.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS Biology. Επικεφαλής ήταν ο δρ Γιώργος Ζαχαρόπουλος, λέκτορας Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σουόνσι, στην Ουαλία.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους, γνωστικές δεξιότητες όπως η ανάγνωση βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου. Οι μαθηματικές ικανότητές όπως ως φαίνεται φτάνουν στα μέγιστα επίπεδά τους έως την ενηλικίωση. Ύστερα παραμένουν στάσιμες.

Το γεγονός αυτό εγείρει την πιθανότητα τα εγγενή χαρακτηριστικά του εγκεφάλου να διαμορφώνουν τις ακαδημαϊκές επιδόσεις μας, ανεξαρτήτως της επίδρασης εξωγενών παραγόντων.

Η μελέτη

Για να διερευνήσουν την θεωρία αυτή, οι επιστήμονες εξέτασαν τις συνδέσεις (συνάψεις) μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τα μαθηματικά. Οι σχετικές μετρήσεις έγιναν σε 72 εθελοντές, ενόσω έλυναν μαθηματικά προβλήματα. Άλλα από αυτά απαιτούσαν μαθηματικές πράξεις και άλλα απομνημόνευση.

Επιπλέον, οι ερευνητές τοποθέτησαν ηλεκτρόδια πάνω στο δέρμα του κεφαλιού τους. Αυτά έκαναν ήπια, ανώδυνη ηλεκτρική διέγερση σε μία από δύο περιοχές του εγκεφάλου:

  • Τον ραχιαίο πλάγιο προμετωπιαίο φλοιό (dlPFC). Παίζει σημαντικό ρόλο στην εκτελεστική λειτουργία και τους υπολογισμούς
  • Τον οπίσθιο βρεγματικό φλοιό (PPC). Σχετίζεται με την ανάκληση στη μνήμη

Για λόγους συγκρίσεως, οι εθελοντές έλαβαν και μία εικονική διέγερση (οι ερευνητές ήθελαν να καταγράψουν τις διαφορές).

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν επίσης εξελιγμένες μεθόδους για να μετρήσουν τα επίπεδα δύο χημικών ουσιών (λέγονται γλουταμινικό άλας και GABA) του εγκεφάλου. Οι ουσίες αυτές παρέχουν ενδείξεις για την ικανότητά του να μαθαίνει και να αλλάζει.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσο πιο ισχυρές ήταν οι συνδέσεις (συνάψεις) των εγκεφαλικών κυττάρων μεταξύ των δύο προαναφερθεισών περιοχών και του ιπποκάμπου, τόσο καλύτεροι ήταν οι εθελοντές στους μαθηματικούς υπολογισμούς. Όχι όμως και στην απομνημόνευσή τους.

Ο ιππόκαμπος είναι μία περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την μακροπρόθεσμη μνήμη.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι η ήπια ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου βελτίωνε τις μαθηματικές επιδόσεις. Αυτό όμως συνέβαινε μόνον στους εθελοντές που είχαν αδύναμες νευρικές συνάψεις στις εν λόγω περιοχές του εγκεφάλου και επομένως φτωχές επιδόσεις στα μαθηματικά.

Όσοι είχαν ισχυρές συνάψεις και κατ’ επέκτασιν καλές επιδόσεις, δεν αποκόμιζαν όφελος από την ηλεκτρική διέγερση.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η ήπια ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βοήθημα σε ανθρώπους που εκ φύσεως έχουν μαθησιακές δυσκολίες, εκτιμούν οι επιστήμονες

Φωτογραφία: iStock



ΠΗΓΗ

Related posts

Γιατί μπορεί να μη σας βοηθούν τα φάρμακα για την αλλεργία σας

admin

Γενετική, διατροφή και τρόπος ζωής οι παράγοντες κινδύνου που την αυξάνουν

admin

Το σπάνιο σύνδρομο σε μια απομακρυσμένη πόλη όπου σχεδόν όλοι είναι ξαδέρφια

admin

Αφήστε ένα σχόλιο