Image default
Ορθοδοξία

Ποια είναι τα στάδια της πνευματικότητας;


ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Την πνευματική σου κατάσταση, θα σου την φανερώσει η Προσευχή σου. Ποια είναι τα στάδια της πνευματικότητας;

Για να αποκτήσουμε τον πνευματικό πλούτο, θα πρέπει να γίνουμε πρώτα φτωχοί από πάθη και υλικά πράγματα. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Όταν κανείς είναι τακτοποιημένος εσωτερικά, έχει τον Χριστό μέσα του, δεν θέλει τίποτε. Αλλιώς ψάχνει να βρει να γεμίσει με υλικά… (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Μια ψυχή σε ένα μοναστήρι (και όχι μόνο) αν έχει πνευματική παλληκαριά, να δεις, τον άλλον που έρχεται με κακό σκοπό, θα τον καθηλώνει με το ένα πόδι μέσα από την μάνδρα και με το άλλο απ’ έξω! Θα τον χτυπάει στο κεφάλι με πνευματικό τρόπο, με το κομποσχοίνι, με την ευχή και όχι με το πιστόλι. Λίγη προσευχή θα κάνει και ο άλλος θα μένει εκεί έξω ακίνητος! Θα μένει για… σκοπός! Μια ψυχή, αν έχει πνευματική κατάσταση και το κακό θα φρενάρει και τον κόσμο θα βοηθήσει και για το μοναστήρι θα είναι ασφάλεια. Οι Μυροφόρες δεν υπολόγισαν τίποτε, γιατί είχαν πνευματική κατάσταση και εμπιστεύτηκαν στον Χριστό. Αν δεν είχαν πνευματική κατάσταση, που θα εμπιστεύονταν, για να κάνουν αυτό που έκαναν; (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο και τιμιότερο πνευματικό έργο, από το να προσπαθούμε να φυλάγουμε με σύνεση το νου και τους λογισμούς μας και να καταρτίζουμε τους εαυτούς μας, σύμφωνα με το θέλημα του Θεού. (Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος)

Έχε στο νου, σου ότι η πνευματική κατάσταση είναι κάπως έτσι: Υπόθεσε ένα βασιλικό παλάτι. Σ’ αυτό υπάγονται αυλές και πρόθυρα και διαμερίσματα, άλλα εξωτερικά και άλλα στη συνέχεια εσωτερικά, όπου είναι αποθηκευμένα η πορφύρα και οι θησαυροί. Κατόπιν πάλι και το άλλο διαμέρισμα, το πιο εσωτερικό, κατάλληλο για τη διαμονή του βασιλιά. Ώστε αν κανείς μπει στις εξωτερικές αυλές και νομίσει, ότι έφτασε στα ενδότερα διαμερίσματα, βρίσκεται σε πλάνη. Έτσι και στα πνευματικά, εκείνοι που πολεμούν εναντίον της κοιλιάς και του ύπνου και ασχολούνται διαρκώς με ψαλμούς και προσευχές, ας μην νομίζουν ότι έφτασαν πια στο τέλος και στην ανάπαυση. Βρίσκονται ακόμη στα πρόθυρα και στις αυλές, και όχι εκεί όπου φυλάγονται η πορφύρα και οι βασιλικοί θησαυροί. Και αν αξιώθηκαν να λάβουν κάποια πνευματική Χάρη, ούτε αυτό να τους απατά, ότι πέτυχαν το τέλος. Ταιριάζει λοιπόν να ερευνά κανείς αν απέκτησε το θησαυρό στο πήλινο δοχείο του (Β΄ Κορ. 4, 7), αν ντύθηκε την πορφύρα του Πνεύματος, αν είδε τον βασιλιά και αναπαύθηκε. (Άγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος)

Κοίταξε υπάρχουν τρία στάδια (πνευματικότητας). Στο πρώτο στάδιο, ο Θεός δίνει καραμέλες και σοκολάτες, γιατί βλέπει την ανάγκη και την αδυναμία της ψυχής. Στο δεύτερο, παίρνει λίγο την Χάρη Του για παιδαγωγία, για να καταλάβει ο άνθρωπος, ότι χωρίς την βοήθειά Του δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό, ώστε να ταπεινωθεί και να αισθανθεί την ανάγκη να καταφύγει σ’ Αυτόν. Και το τρίτο στάδιο είναι μια μόνιμη και σταθερή καλή πνευματική κατάσταση. (Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης)

Αγάπη και ταπείνωση! Ιερό ζευγάρι! Η μία υψώνει και η άλλη συγκρατεί όσους υψώθηκαν και δεν τους αφήνει ποτέ να πέσουν. (Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος)

Την πνευματική σου κατάσταση, θα σου την φανερώσει η προσευχή σου. (Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος)

Η ταπείνωση είναι μίμηση του Χριστού, η δε έπαρση και η θρασύτητα και η αναίδεια, είναι μίμηση του διαβόλου. (Μέγας Βασίλειος)

Δεν είναι καθόλου μικρό πράγμα για την διόρθωσή μας, να συγκεντρώσουμε όλες τις αμαρτίες μας και να τις σκεπτόμαστε και να τις συλλογιζόμαστε συνεχώς μία-μία. Γιατί εκείνος που ενεργεί κατά αυτόν τρόπο, θα φτάσει σε τόσο μεγάλη πνευματική κατάνυξη, ώστε θα νομίζει, ότι δεν αξίζει ούτε και να ζει… (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Τί δίνει η γη που δεν καλλιεργείται; Αγριόχορτα, αγκάθια και τριβόλια. Τί κάνει η ψυχή που δεν καλλιεργείται πνευματικά; Άνομα και πονηρά έργα. Όσο πιο ακαλλιέργητη μένει η γη, τόσο αυξάνονται και θεριεύουν τ’ αγριόχορτά της. Όσο πιο ακαλλιέργητη μένει η ψυχή, τόσο αυξάνονται και θεριεύουν τα πάθη της, τόσο περισσότερες και βαρύτερες γίνονται οι αμαρτίες της, που την οδηγούν τελικά στο θάνατο. (Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος)

Να λες πάντα την αλήθεια. Να κάνεις τα πάντα με ηρεμία. Να προσεύχεσαι για να γίνεις καλύτερος. (Όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης)






ΠΗΓΗ

Related posts

Ημερίδα Πνευματικών στην Ι.Μ. Βεροίας με θέμα: «Βιοηθικά προβλήματα και εξομολόγηση»

admin

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ: Ο Επίσκοπος Αλμωπίας στην πανήγυρη του Αγίου Λουκά του Ιατρού

admin

Επισκοπή Χώρας: Εσπερινός της Πεντηκοστής στην Αγία Τριάδα Footscray

admin

Αφήστε ένα σχόλιο