Image default
Υγεία

Ποια νοσήματα αύξησε η πανδημία και ποιοι πλήρωσαν μεγαλύτερο τίμημα


Τα ευρήματα νέας ανάλυσης που κάλυψε 174 παθήσεις σε 204 χώρες και αυτόνομες περιοχές του πλανήτη.

Η πρόσφατη πανδημία που προκάλεσε ο κορωνοϊός οδήγησε σε ραγδαίες αυξήσεις στα κρούσματα και τους θανάτους από ορισμένα άλλα νοσήματα, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη ανάλυση. Όπως έδειξε, οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν:

  • Στις ψυχικές διαταραχές και την ελονοσία στους ανηλίκους
  • Στα εγκεφαλικά και την καρδιοπάθεια στους ηλικιωμένους.

Μεταξύ 2020 και 2021, λ.χ., τα νέα κρούσματα κατάθλιψης αυξήθηκαν κατά 23% στα παιδιά και τους εφήβους ηλικίας 5 έως 14 ετών. Αντίστοιχα οι θάνατοι από ελονοσία αυξήθηκαν κατά 14% στα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως όταν υπάρχει πανδημία, η έμφαση δεν πρέπει να δίνεται μόνο στον έλεγχο της εκάστοτε λοίμωξης. Πρέπει να επεκτείνεται στις «μακροπρόθεσμες, συνδημικές επιπτώσεις της», γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση The BMJ.

Η πανδημία και οι περιορισμοί που την συνόδευσαν, έπληξαν σοβαρά την παροχή υπηρεσιών υγείας. Μοιραία λοιπόν παρεμπόδισε τα προγράμματα πρόληψης και ελέγχου πολλών ασθενειών. Ωστόσο εκκρεμεί έως τώρα μία εις βάθος ανάλυση που να αποτυπώνει τις επιπτώσεις της σε άλλα νοσήματα.

Η μελέτη

Για να διερευνήσουν το θέμα, επιστήμονες από την Κίνα ανέλυσαν δεδομένα από την παγκόσμια μελέτη Global Burden of Disease Study (GBDS ) 2021, που συμπεριέλαβε 204 χώρες και αυτόνομες περιοχές.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία του 2020 και του 2021 για 174 παθήσεις, αναζητώντας τυχόν αλλαγές ανά περιοχή, ηλικιακή ομάδα και φύλο:

  • Στην επίπτωσή τους (incidence – είναι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων)
  • Στον επιπολασμό τους (prevalence – είναι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με μία ασθένεια)
  • Στα έτη ζωής με αναπηρία (DALYs – είναι δείκτης της διάρκειας και της ποιότητας ζωής)
  • Στη θνησιμότητα

Τα ευρήματα

Όπως έδειξε η μελέτη, η πανδημία σχετίσθηκε με σημαντική αύξηση σε 38 από τις 174 παθήσεις που εξετάστηκαν. Οι αυξήσεις ήταν μεγαλύτερες στις διαταραχές της ψυχικής διάθεσης (κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές) και την ελονοσία.

Ειδικότερα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κατάθλιψης αυξήθηκε κατά 14%, ενώ ο αριθμός όσων ζουν με κατάθλιψη αυξήθηκε κατά 10%. Αντίστοιχα, επίπτωση και επιπολασμός των αγχωδών διαταραχών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 15% το καθένα.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι αυξήθηκαν σημαντικά οι θάνατοι από ελονοσία, ιδίως στα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών στην Αφρική. Η αύξηση έφτασε στο 12%.

Ωστόσο η πανδημία απεδείχθη ολέθρια και για την καρδιαγγειακή υγεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ηλικίες άνω των 70 ετών αυξήθηκε ο επιπολασμός (δηλαδή όσοι ζουν με την πάθηση):

  • Της καρδιοπάθειας (έφτασε στους 169 ασθενείς ανά 100.000 πληθυσμού)
  • Των εγκεφαλικών επεισοδίων (27 ανά 100.000 πληθυσμού)

Φωτογραφία: iStock



ΠΗΓΗ

Related posts

Απλή εξέταση αίματος δείχνει πόσο γρήγορα θα εξελιχθεί

admin

Τι δείχνει για το λίπος στο σώμα και γιατί δεν αρκεί από μόνος του

admin

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο στις ηλικίες κάτω των 50

admin

Αφήστε ένα σχόλιο