Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων πρεβιοτικών μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να διατηρήσουν την υγεία του εγκεφάλου τους.
Ό,τι είναι καλό για το έντερο μπορεί να είναι καλό και για τον εγκέφαλό σας, τονίζουν οι επιστήμονες, οι οποίοι μελέτησαν την επίδραση που έχουν τα πρεβιοτικά στην υγεία του εγκεφάλου των ηλικιωμένων ανθρώπων.
Η πρώτη μελέτη αυτού του είδους διαπίστωσε ότι η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων πρωτεϊνών και πρεβιοτικών μπορεί να βελτιώσει τις βαθμολογίες σε τεστ μνήμης σε άτομα άνω των 60 ετών.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Communications, αποτελούν τροφή για σκέψη, ειδικά επειδή το ίδιο τεστ οπτικής μνήμης και μάθησης χρησιμοποιείται για την ανίχνευση πρώιμων συμπτωμάτων της νόσου Αλτσχάιμερ.
Τα πρεβιοτικά είναι ουσίες που βρίσκονται σε τρόφιμα, ή συμπληρώματα και υποστηρίζουν την ανάπτυξη προβιοτικών στο πεπτικό σας σύστημα.
Πως έγινε η έρευνα
Η έρευνα περιελάμβανε δύο φθηνά πρεβιοτικά φυτικών ινών που διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.
Ένα από τα συμπληρώματα ήταν η ινουλίνη, μια διαιτητική ίνα στην κατηγορία των φρουκτανών. Το άλλο, ήταν ένας φρουκτοολιγοσακχαρίτης (FOS), ένας φυτικός υδατάνθρακας που χρησιμοποιείται συχνά ως φυσικό γλυκαντικό χαμηλών θερμίδων.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου εξέτασαν 36 ζευγάρια διδύμων άνω των 60 ετών, για να ελέγξουν την επίδραση αυτών των συμπληρωμάτων στον γηράσκοντα εγκέφαλο.
Δείτε επίσης: Νόσος Αλτσχάιμερ: Απλή εξέταση αίματος δείχνει πόσο γρήγορα θα εξελιχθεί
Στο ένα δίδυμο δόθηκε ένα πρεβιοτικό σε σκόνη πρωτεΐνης καθημερινά και στο άλλο ένα εικονικό φάρμακο σε σκόνη πρωτεΐνης καθημερινά.
Το δίδυμο που έλαβε τα πρεβιοτικά, σημείωσε υψηλότερη βαθμολογία σε ένα γνωστικό τεστ τρεις μήνες αργότερα.
Επιπλέον, τα καθημερινά συμπληρώματα φυτικών ινών συνδέθηκαν με μικρές αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου μεταξύ των διδύμων. Το «καλό» βακτήριο Bifidobacterium, για παράδειγμα, ήταν πιο άφθονο σε δίδυμα που λάμβαναν πρεβιοτικά.
Μελέτες σε ποντίκια έχουν δείξει ότι το Bifidobacterium μειώνει τα γνωστικά ελλείμματα, ρυθμίζοντας τις συνδέσεις εντέρου-εγκεφάλου.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε αυτές τις αλλαγές σε μόλις 12 εβδομάδες. Αυτό αποτελεί τεράστια υπόσχεση για την ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου και της μνήμης στον γηράσκοντα πληθυσμό μας», δήλωσε η Mary Ni Lochlainn, ερευνήτρια γεροντολογίας στο King’s College London.
«Το ξεκλείδωμα των μυστικών του άξονα εντέρου-εγκεφάλου θα μπορούσε να προσφέρει νέες προσεγγίσεις για να ζούμε πιο υγιεινά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.
Η μελέτη υποδηλώνει ότι η κατανάλωση ορισμένων «τροφών για τον εγκέφαλο» μπορεί να αποτελέσει έναν πολλά υποσχόμενο τρόπο αντιμετώπισης της γνωστικής παρακμής.
Φωτογραφία iStock