Οι άνθρωποι που εισπνέουν περισσότερη ατμοσφαιρική ρύπανση έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν έναν κοινό μη καρκινικό όγκο στον εγκέφαλο, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Αρκετοί διαφορετικοί τύποι ατμοσφαιρικών ρύπων, συμπεριλαμβανομένης της σωματιδιακής ρύπανσης και του διοξειδίου του αζώτου, φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μηνιγγιωμάτων – όγκων που σχηματίζονται στα στρώματα του ιστού που καλύπτουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, ανέφεραν οι ερευνητές στις 9 Ιουλίου στο περιοδικό Neurology.
«Διάφοροι τύποι ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχουν αποδειχθεί ότι έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και ορισμένα σωματίδια είναι αρκετά μικρά ώστε να μπορούν να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και μπορεί να επηρεάσουν άμεσα τον εγκεφαλικό ιστό», ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια Ulla Hvidtfeldt, ανώτερη επιστήμονας στο Δανέζικο Ινστιτούτο Καρκίνου στην Κοπεγχάγη.
«Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση από το κυκλοφοριακό και άλλες πηγές μπορεί να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη μηνιγγιώματος και προστίθεται στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που αποδεικνύουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο – όχι μόνο την καρδιά και τους πνεύμονες», πρόσθεσε η ίδια.
Περισσότεροι από 170.000 άνθρωποι ετησίως διαγιγνώσκονται με μηνιγγίωμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την Cleveland Clinic. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, ζάλη, ναυτία, αλλαγές στην όραση, απώλεια ακοής, επιληπτικές κρίσεις, προβλήματα μνήμης, μυϊκή αδυναμία ή παράλυση και αλλαγές στη συμπεριφορά ή την προσωπικότητα.
Τα μηνιγγιώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία, αναφέρει η Cleveland Clinic.
Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν σχεδόν 4 εκατομμύρια ενήλικες στη Δανία για μια περίοδο 21 ετών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περίπου 16.600 εμφάνισαν όγκους του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 4.600 που εμφάνισαν μηνιγγίωμα.
Χρησιμοποιώντας τις διευθύνσεις των ανθρώπων, η ερευνητική ομάδα υπολόγισε τη μακροχρόνια έκθεσή τους στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα άτομα με τη μεγαλύτερη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση είχαν τριπλάσιο ποσοστό μηνιγγιωμάτων σε σύγκριση με τα άτομα με τη μικρότερη έκθεση – 0,2% του πληθυσμού έναντι 0,06%.
Επιπλέον, ο κίνδυνος αυξανόταν με την αυξανόμενη έκθεση σε διάφορους ατμοσφαιρικούς ρύπους.
Για παράδειγμα, οι άνθρωποι είχαν 21% υψηλότερο κίνδυνο μηνιγγιώματος για κάθε τέσσερα μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αύξησης της έκθεσης σε μικροσωματίδια ή αιωρούμενα σωματίδια διαμέτρου 2,5 μικρομέτρων. Συγκριτικά, μια ανθρώπινη τρίχα έχει διάμετρο 50 έως 70 μικρόμετρα.
Αντίστοιχα, είχαν:
- 12% αυξημένο κίνδυνο για κάθε αύξηση κατά 8,3 Ug/m3 στο διοξείδιο του αζώτου.
- 10% υψηλότερο κίνδυνο για κάθε αύξηση κατά 5.747 σωματίδια/cm3 για τα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 0,1 μικρόμετρα.
- 3% υψηλότερο κίνδυνο για κάθε αύξηση κατά 0,4 Ug/m3 του αερομεταφερόμενου άνθρακα.
Ωστόσο, οι ερευνητές δεν βρήκαν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των ατμοσφαιρικών ρύπων και των πιο επιθετικών όγκων του εγκεφάλου.
«Αν και η έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις των υπερλεπτών σωματιδίων στην υγεία βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν μια πιθανή σχέση μεταξύ της έκθεσης σε υπερλεπτά σωματίδια που σχετίζονται με την κυκλοφορία και της ανάπτυξης μηνιγγιώματος», ανέφερε η Hvidtfeldt.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ο σχεδιασμός της μελέτης δεν μπορεί να αποδείξει μια άμεση σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ των ατμοσφαιρικών ρύπων και του μηνιγγιώματος, παρά μόνο μια συσχέτιση.
«Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα, αλλά αν ο καθαρισμός του αέρα μας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης όγκων στον εγκέφαλο, αυτό θα μπορούσε να κάνει πραγματική διαφορά για τη δημόσια υγεία», πρόσθεσε η Hvidtfeldt.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οι λάμπες μανικιούρ αλλοιώνουν τα κύτταρα στο δέρμα και προκαλούν βλάβες, δείχνει μελέτη
Άτομα με αναπηρία: Η Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης στις παροχές – Ανακοινώθηκαν 3 νέα έργα
Παγωτό: Γιατί σας κάνει καλό, αλλά και τι πρέπει να προσέχετε