Image default
Υγεία

Η άσκηση γίνεται πιο αποτελεσματική όταν ταιριάζει στα στοιχεία της προσωπικότητάς μας [μελέτη]


Ερευνητές διαπίστωσαν ότι το να προσαρμόσουμε το στυλ που κάνουμε άσκηση στον χαρακτήρα μας, την καθιστά πιο αποτελεσματική.

Αν δυσκολεύεστε να κρατήσετε το κίνητρο για να πηγαίνετε στο γυμναστήριο, μια νέα μελέτη υποδεικνύει ότι το να προσαρμόσετε την άσκηση στον τύπο της προσωπικότητάς σας μπορεί να οδηγήσει σε πιο συνεπείς και πιο αποδοτικές προπονήσεις.

Ερευνητές του University College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας επηρεάζουν την απόλαυση και την προτίμηση της άσκησης.

«Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση για να προσαρμόσουμε τις συστάσεις σωματικής δραστηριότητας σε κάθε άτομο και ελπίζουμε να το βοηθήσουμε να γίνει και να παραμείνει πιο δραστήριο», δήλωσε η Δρ. Φλαμίνια Ρόνκα, συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Psychology.

Το να βρείτε τα κίνητρα για να κάνετε γυμναστική αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση στην άσκηση και η έλλειψή τους μπορεί να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους λιγότερο από το ένα τέταρτο των ανθρώπων επιτυγχάνουν τους στόχους δραστηριότητας που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Διαφορετικά αθλήματα για διαφορετικούς ανθρώπους

Οι ερευνητές εξέτασαν 132 συμμετέχοντες με διαφορετικές ρουτίνες και διαφορετική φυσική κατάσταση. Στη συνέχεια, τους χώρισαν σε δύο ομάδες.

Στην πρώτη ομάδα δόθηκε ένα πρόγραμμα γυμναστικής 8 εβδομάδων που αποτελούνταν από ποδηλασία και προπόνηση ενδυνάμωσης, ενώ η άλλη ομάδα συνέχισε τον συνήθη τρόπο ζωής της.

Τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας που εξετάστηκαν στη μελέτη περιελάμβαναν την εξωστρέφεια, την ευσυνειδησία, την αρμονία, τον νευρωτισμό και την προθυμότητα.

«Ο εγκέφαλός μας είναι διαμορφωμένος με διαφορετικούς τρόπους, κάτι που καθορίζει τις συμπεριφορές μας και τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με το περιβάλλον μας», εξήγησε η Δρ.Ρόνκα. «Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν το γεγονός ότι η προσωπικότητα επηρεάζει επίσης τον τρόπο που αντιδρούμε σε διαφορετικής έντασης άσκηση».

Για παράδειγμα, άτομα με υψηλή εξωστρέφεια απολάμβαναν προπονήσεις υψηλής έντασης με άλλους, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών αθλημάτων. Αντίθετα, άτομα με υψηλή νευρωτισμό προτιμούσαν ιδιωτικές προπονήσεις.

Άλλοι συμμετέχοντες, με υψηλή συνείδηση και προθυμότητα, συνέχιζαν την άσκηση ανεξάρτητα από το αν την απολάμβαναν ιδιαίτερα.

Λιγότερο άγχος

Αυτό που ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν η σχέση μεταξύ προσωπικότητας, αλλαγής στη φυσική κατάσταση και στρες, ανέφεραν οι ερευνητές.

Πριν από την έρευνα, τα επίπεδα στρες και των δύο ομάδων ήταν παρόμοια. Μετά το πρόγραμμα άσκησης των 8 εβδομάδων, ωστόσο, ειδικά τα άτομα που είχαν υψηλή βαθμολογία στον νευρωτισμό εμφάνισαν ισχυρή μείωση του στρες.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι το πιο σημαντικό κομμάτι της άσκησης είναι να βρούμε κάτι που μας αρέσει και να μην αποθαρρυνόμαστε αν δεν το βρούμε αμέσως. Αν δεν μας αρέσει ένας τύπος άσκησης, μπορούμε να δοκιμάσουμε κάτι άλλο.

Φωτογραφία iStock



ΠΗΓΗ

Related posts

Μελέτη δεν βρίσκει καμία σχέση μεταξύ του εμβολίου για τον κορονοϊό και του κινδύνου αποβολής

admin

Ανθρώπινο δόντι ανέπτυξαν για πρώτη φορά οι επιστήμονες στο εργαστήριο

admin

Οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από τις 12 συχνότερες αιτίες στον κόσμο

admin

Αφήστε ένα σχόλιο