Το «λίφτινγκ» στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και κυρίως οι περικοπές στα κονδύλια προς τους αγρότες, όπως προτείνεται από την Κομισιόν στο σχέδιο προϋπολογισμού για την περίοδο 2028-2035, θα έχει βαρύ αρνητικό αντίκτυπο όχι μόνο στον αγροτικό κλάδο αλλά κατ΄επέκταση στην τσέπη των καταναλωτών.
Το κόστος αγροτικής παραγωγής αναμένεται να αυξηθεί και μαζί του να συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τιμές των τροφίμων. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μεγάλοι χαμένοι από τις σημαντικές περικοπές στην ΚΑΠ θα είναι και οι καταναλωτές, σ’ όλη την Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα. Στη χώρα μας έχουμε γίνει μάρτυρες από την κακή και την ανάποδη των πολύ υψηλών τιμών στα τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα, που συνετέλεσαν στην εκτόξευση του πληθωρισμού τα προηγούμενα χρόνια αλλά και στη διατήρησή του-μαζί με τιμές υπηρεσιών και στέγασης- σε υψηλά επίπεδα το τρέχον διάστημα.
Η εκτίμηση της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) είναι ότι οι τιμές των τροφίμων μαζί με το κόστος παραγωγής των αγροτών μπορεί να αυξηθούν έως 30%. Πρόκειται για ένα «βαρύ» τίμημα που πρόκειται να πληρώσουν οι καταναλωτές- με βάση πάντα τις εν λόγω εκτιμήσεις- προς χάριν της ενίσχυσης των αμυντικών δαπανών και στρατιωτικών βιομηχανιών, όπως προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μείωση τουλάχιστον 20% στα κονδύλια από την ΚΑΠ
Στον τελευταίο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΓΠ) ανήλθε σε 386,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή τη φορά, 300 δισεκατομμύρια ευρώ προορίζονται για τη γεωργία, κόβονται δηλαδή περίπου 86 δισ., μια μείωση τουλάχιστον 20%.
Ταυτόχρονα συγχωνεύεται η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) στο «ταμείο» της πολιτικής συνοχής, ή αλλιώς το ταμείο για τα «εθνικά και περιφερειακά σχέδια εταιρικής σχέσης». Σύμφωνα με αυτά τα σχέδια, οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να δαπανήσουν τουλάχιστον 300 δισ. ευρώ για τη γεωργία και θα μπορούσαν να δαπανήσουν περισσότερα, εφόσον το επιλέξουν.
Εντονες αντιδράσεις
Οι αγρότες σ’ όλη την Ευρώπη βρίσκονται ήδη στα κάγκελα και αντιδρούν έντονα στον προϋπολογισμό που προτείνει η Κομισιόν, περικόπτοντας σημαντικά την ΚΑΠ. Διαφωνίες ήδη εκφράζονται από πολλούς ευρωβουλευτές, ενώ η διαβούλευση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική που αποτελεί κομβικό άξονα για την ΕΕ, αναμένεται να συνεχιστεί σε έντονο κλίμα το επόμενο διάστημα.