Image default
Υγεία

«Φρικτός θάνατος» για 59χρονη γυναίκα που κόλλησε λύσσα στις διακοπές της


Πώς μεταδίδεται η λύσσα και τι πρέπει να προσέχουμε. Τι να κάνουμε αν μας δαγκώσει άγνωστο ζώο.

Φρικτό θάνατο βρήκε μία 59χρονη Βρετανίδα, η οποία κόλλησε λύσσα στις διακοπές της όταν την γρατζούνισε στο πόδι ένα αδέσποτο σκυλάκι.

Το συμβάν συνέβη τον περασμένο Φεβρουάριο στο Μαρόκο, όπου παραθέριζε με τον σύζυγό της η  άτυχη Yvonne Ford, από το Νότιο Γιόρκσαϊρ. Αρχικά δεν έδωσε σημασία στη γρατζουνιά – είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα.

Όπως όμως αποκάλυψε στον βρετανικό Τύπο η κόρη της, μήνες αργότερα άρχισε να υποφέρει από «τρομακτικό» πονοκέφαλο που την οδήγησε τελικά στο Νοσοκομείο Barnsley.

Μέσα σε λίγες ημέρες από την εισαγωγή της, αδυνατούσε πια να περπατήσει, να μιλήσει, να κοιμηθεί και να καταπιεί. Άρχισε να έχει παραισθήσεις και ανέπτυξε φοβία για το νερό. Οι γιατροί όμως δεν είχαν κατορθώσει να βρουν την αιτία των συμπτωμάτων της.

Η 59χρονη μεταφέρθηκε στο Βασιλικό Νοσοκομείο Hallamshire του Σέφιλντ, όπου και διαγνώσθηκε με την σπάνια, αλλά θανατηφόρο ιογενή λοίμωξη. Άφησε την τελευταία της πνοή στις 11 Ιουνίου.

«Η μητέρα μου ήταν ο πιο στοργικός άνθρωπος που γνώρισα ποτέ. Είχε την μεγαλύτερη καρδιά. Ήταν η καλύτερή μου φίλη και μία φανταστική γιαγιά για τα εγγόνια της. Ο θάνατός της ήταν φρικτός», είπε η 32χρονη κόρη της, Robyn Thomson. «Λάτρευε τα ζώα και αυτό κάνει ακόμα πιο επώδυνο το γεγονός ότι πέθανε από λύσσα».

Μία η έκβαση μετά την έναρξη των συμπτωμάτων

Όπως αφηγήθηκε, το ατύχημα που κόστισε τη ζωή της 59χρονης συνέβη σε ιδιωτική παραλία δίπλα στο ξενοδοχείο όπου παραθέριζαν οι γονείς της.

«Έκαναν ηλιοθεραπεία και κάτω από την ξαπλώστρα της μητέρας μου ήταν ένα κουτάβι», είπε. «Τη γρατζούνισε, αλλά εκείνη δεν έδωσε σημασία. Ούτε μάτωσε ούτε πόνεσε. Το κουτάβι δεν φαινόταν άρρωστο, ούτε μολύνθηκε η γρατζουνιά της. Έτσι, δεν ασχολήθηκε με το περιστατικό».

Τον Ιούνιο, όμως, άρχισε ξαφνικά η αντίστροφη μέτρηση για τη ζωή της. «Έφτασε στο σημείο να πνίγεται με το σάλιο της. Οι γιατροί αναγκάστηκαν να την βάλουν σε τεχνητό κώμα. Διαγνώστηκε μία εβδομάδα αργότερα. Οι γιατροί μας είπαν ότι υπάρχει μόνο μία έκβαση όταν αρχίσουν τα συμπτώματα: ο θάνατος», συνέχισε η κ. Thomson.

Όταν η οικογένεια το έμαθε αυτό, έδωσε τη συναίνεσή της να διακοπεί η υποστήριξη της 59χρονης. Αργότερα, έμαθαν ότι η λύσσα μπορεί να εκδηλωθεί ακόμα και 2 χρόνια μετά από τη μόλυνση.

Το πρώτο κρίσιμο 15λεπτο

Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), η λύσσα είναι θανατηφόρος ασθένεια των θηλαστικών και του ανθρώπου. Ο ιός που την προκαλεί εκκρίνεται στο σάλιο των άρρωστων ζώων. Μεταδίδεται κυρίως μέσω του δήγματος (δαγκώματος) λυσσασμένου ζώου, συχνότερα σκύλου ή άλλου σαρκοφάγου.

Η λύσσα προλαμβάνεται κατά 100% στον άνθρωπο, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει άμεση και κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Παρ’ όλα αυτά,  περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι χάνουν ετησίως τη ζωή τους από αυτήν. Οι περισσότεροι πεθαίνουν στην Αφρική και την Ασία.

Τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, διότι με τα παιχνίδια και την περιέργειά τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να δαγκωθούν από σκύλο. Είναι επίσης πιθανότερο να δεχτούν επίθεση σε ευαίσθητα σημεία του σώματός τους (π.χ. λαιμός ή πρόσωπο).

Για να προστατευθούμε από τη λύσσα, πρέπει να αποφεύγουμε την επαφή με άγρια και με άγνωστα αδέσποτα ζώα. Δεν πρέπει επίσης να αφήνουμε εκτεθειμένα σκουπίδια και ζωοτροφή που μπορεί να προσελκύσουν τα άγρια ζώα. Απαραίτητο είναι ακόμα να εμβολιάζουμε κατά της λύσσας τα κατοικίδιά μας.

Σε περίπτωση που σας δαγκώσει κάποιο ζώο, πρέπει αμέσως να πάτε στον γιατρό. Αν αυτό δεν είναι αμέσως εφικτό, εντοπίστε την πληγή και καθαρίστε την καλά. Να την πλένετε με σαπούνι και άφθονο νερό επί τουλάχιστον 5 λεπτά. Μετά τοποθετήστε τοπικό αντισηπτικό (π.χ. οινόπνευμα ή ιώδιο).

Η πλύση των πληγών πρέπει να αρχίζει εντός 15 λεπτών ή το συντομότερο δυνατόν. Αμέσως μετά πρέπει να σπεύσετε στον γιατρό. Εκείνος θα αποφασίσει εάν χρειάζεστε προφυλακτική αγωγή (εμβόλια και αναλόγως ορό). Θα σας δώσει επίσης συμβουλές.

Φωτογραφία: iStock



ΠΗΓΗ

Related posts

19 διαγνώσεις στην Ελλάδα κάθε μέρα, αλλά οι μύθοι καλά κρατούν

admin

Πότε είναι επικίνδυνα τα ενέσιμα φάρμακα αδυνατίσματος

admin

Ένας στους 5 ασθενείς υποφέρει ακόμα 3 χρόνια μετά την αρχική σοβαρή COVID-19

admin

Αφήστε ένα σχόλιο