Image default
Ορθοδοξία

Η Εκκλησία ως θεμέλιο ενότητας για την κυπριακή διασπορά – Συνάντηση Χριστοδουλίδη με τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων Νικήτα


AΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΘΥΑΤΕΙΡΩΝ: Τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η Εκκλησία στη διατήρηση της εθνικής και πνευματικής ταυτότητας των Κυπρίων της διασποράς, υπογράμμισαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, 26 Αυγούστου 2025, στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας.

Επιμέλεια – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καλωσορίζοντας τον Αρχιεπίσκοπο, τόνισε ότι η Εκκλησία λειτουργεί ως σταθερός πυλώνας ενότητας για τους Κυπρίους που ζουν μακριά από την πατρίδα. «Οι παροικίες μας στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και σε άλλες χώρες, αποτελούν ζωντανά κύτταρα του Ελληνισμού. Η Εκκλησία είναι αυτή που κρατά την ταυτότητά μας δυνατή, ενισχύοντας τους δεσμούς των νεότερων γενεών με την πατρίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η συμβολή της διασποράς στους αγώνες του Κυπριακού

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της παρουσίας της κυπριακής διασποράς στους διεθνείς αγώνες για το Κυπριακό, επισημαίνοντας πως οι οργανωμένες κοινότητες αποτελούν διαχρονικά «φωνή της Κύπρου» στο εξωτερικό. Εξέφρασε επίσης την πρόθεσή του να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι δεσμοί με την Ομογένεια, μέσα από την αξιοποίηση συνεδρίων και διεθνών συναντήσεων που δίνουν την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων και χάραξης κοινών στρατηγικών.

Στο σημείο αυτό έκανε αναφορά στην προσωπική του εμπειρία κατά τη θητεία του στη Μεγάλη Βρετανία ως Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί στενά με την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας.

Ο λόγος του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων Νικήτα

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων κ. Νικήτας επεσήμανε ότι η Αρχιεπισκοπή εργάζεται αδιάκοπα για να κρατά τις νέες γενιές κοντά στις ρίζες τους, μέσα από το εκκλησιαστικό έργο, την ελληνική παιδεία και την πολιτιστική παράδοση. Αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς της Αρχιεπισκοπής με την Εκκλησία της Κύπρου και τόνισε πως «η Εκκλησία δεν είναι μόνο χώρος λατρείας, αλλά και χώρος ενότητας, μνήμης και ιστορικής συνέχειας».

Παράλληλα, έκανε ειδική μνεία στους ηρωομάρτυρες και ιερομάρτυρες της Κύπρου, που με τις θυσίες τους ενέπνευσαν γενιές Κυπρίων στον αγώνα για ελευθερία και αξιοπρέπεια.

Η στρατηγική στήριξης των αποδήμων

Ο Πρόεδρος και ο Αρχιεπίσκοπος συζήτησαν εκτενώς και για την ανάγκη να στηριχθούν θεσμικά οι απόδημοι, ώστε να παραμένουν ενεργό κομμάτι της κυπριακής κοινωνίας. Μέσα από τα συνέδρια των αποδήμων που φιλοξενούνται στην Κύπρο, δίνεται η δυνατότητα επαφής με τους πολιτικούς θεσμούς αλλά και την Εκκλησία. Η κυβέρνηση, όπως σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, σχεδιάζει νέα προγράμματα συνεργασίας, σε στενή συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο ρόλος της Εκκλησίας στη διατήρηση ταυτότητας

Κοινός τόπος στη συζήτηση ήταν ότι η Εκκλησία, ιδιαίτερα στη διασπορά, συμβάλλει αποφασιστικά στη διατήρηση της γλώσσας, της πίστης και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μέσα από ενορίες, σχολεία, κατασκηνώσεις και πολιτιστικές δράσεις, προσφέρει στα παιδιά των Κυπρίων μεταναστών τη δυνατότητα να μείνουν κοντά στις ρίζες τους.

Η κυπριακή διασπορά, όπως συμφώνησαν οι δύο πλευρές, δεν είναι απλώς μέρος της Ιστορίας, αλλά και ζωντανό παρόν με καθοριστική συμβολή στην πορεία του τόπου. Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο η Πολιτεία όσο και η Εκκλησία δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τον κοινό αγώνα για την ενότητα και την πρόοδο του Κυπριακού Ελληνισμού.

Η συνάντηση έκλεισε σε θερμό κλίμα, με την επαναβεβαίωση ότι οι δεσμοί Εκκλησίας και Κράτους παραμένουν ισχυροί, και ότι η συνεργασία θα ενισχυθεί περαιτέρω μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες που θα στηρίζουν την Ομογένεια.






ΠΗΓΗ

Related posts

14 Αυγούστου – Γιορτή σήμερα: Προφήτης Μιχαίας

admin

Ο Μητροπολίτης Ταμασού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ανθούπολη

admin

Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Εγκώμια στην Παναγία της Κύμης

admin

Αφήστε ένα σχόλιο