Η κουζίνα είναι το «εργαστήρι» του σπιτιού, αλλά και το σημείο με τα περισσότερα μικρόβια.
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πάγκοι και οι νεροχύτες της κουζίνας συχνά φιλοξενούν πολλά επιβλαβή βακτήρια για την υγεία, τα οποία -μέσω του φαγητού- ελοχεύει ο κίνδυνος να περάσουν στον ανθρώπινο οργανισμό.
Ακολουθούν οι 5 πιο ύποπτες εστίες βρωμιάς. Δείτε, επίσης, πώς να τις καθαρίσετε σωστά…
1. Σφουγγάρι πιάτων
Το βρώμικο σφουγγάρι της κουζίνας αποτελεί τον μεγαλύτερο «συλλέκτη μικροβίων». Τα σφουγγάρια συγκρατούν υγρασία και υπολείμματα τροφών, δημιουργώντας ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των βακτηρίων E.coli και Salmonella.
- Τι να κάνετε: Αλλάζετέ το κάθε 7–10 ημέρες. Στο ενδιάμεσο, απολυμάνετέ το βουτώντας το σε διάλυμα χλωρίνης (1 μέρος χλωρίνη σε 9 μέρη νερό) για 5 λεπτά ή βάζοντάς το για 1 λεπτό στο φούρνο μικροκυμάτων (μόνο αν είναι βρεγμένο).
2. Νεροχύτης
Στον νεροχύτη καταλήγουν υπολείμματα τροφών, υγρά και μικρόβια από ωμό κρέας. Η καθαριότητα του νεροχύτη είναι πρωταρχικής σημασίας για την διατήρηση της καλής υγιεινής της κουζίνας σας.
- Τι να κάνετε: Καθαρίζετε καθημερινά με ζεστό νερό και σαπούνι. Δύο φορές την εβδομάδα, απολυμάνετε με διάλυμα ξυδιού ή αραιωμένης χλωρίνης. Μην ξεχνάτε το σιφόνι: ρίξτε μαγειρική σόδα και ξύδι και αφήστε να δράσει πριν ξεπλύνετε με βραστό νερό.
3. Ξύλα κοπής
Ξύλινα ή πλαστικά, τα ξύλα κοπής συγκεντρώνουν υγρά από τρόφιμα και αποτελούν βασικό φορέα πρόκλησης δηλητηρίασης και άλλων τροφιμογενών νοσημάτων.
- Τι να κάνετε: Χρησιμοποιείστε διαφορετική επιφάνεια για ωμό κρέας, λαχανικά και ψωμί. Πλένετε αμέσως μετά τη χρήση με ζεστό νερό και σαπούνι, και μία φορά την εβδομάδα απολυμαίνετε με διάλυμα ξυδιού ή αραιωμένης χλωρίνης.
4. Λαβές και διακόπτες (ψυγείο, φούρνος, ντουλάπια)
Όταν μαγειρεύουμε και πιάνουμε με βρώμικα χέρια λαβές και διακόπτες από το ψυγείο, τα ντουλάπια, τα συρτάρια της κουζίνας και το ψυγείο, μεταφέρουμε μικρόβια παντού.
- Τι να κάνετε: Σκουπίζετε καθημερινά με αντιβακτηριδιακό μαντηλάκι ή διάλυμα νερού και ξυδιού. Μία φορά την εβδομάδα απολυμαίνετε πιο σχολαστικά με κατάλληλο καθαριστικό.
5. Σαλατιέρες και δοχεία λαχανικών στο ψυγείο
Στα συγκεκριμένα σκεύη συσσωρεύεται υγρασία και υπολείμματα τροφών, τα οποία γίνονται εστία μούχλας και βακτηρίων.
- Τι να κάνετε: Αδειάζετε τα σκεύη κατά τακτά χρονικά διαστήματα, τα πλένετε με ζεστό σαπουνόνερο, τα ξεπλένετε καλά και τα σκουπίζετε. Τα αφήνετε να στεγνώσει καλά πριν ξαναβάλετε τα λαχανικά.
Φωτογραφία: iStock