Image default
Διάφορα

Η άνθιση των μη αλκοολούχων μπυρών κατακτά τη Γερμανία και το Oktoberfest


Η Γερμανία είναι μια χώρα άρρηκτα συνδεδεμένη με την παράδοση στην μπύρα, όμως ακόμα και η «Μέκκα» του αγαπημένου ποτού σιγά σιγά στρέφεται στις μη αλκοολούχες επιλογές. Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα έκδηλη ανάμεσα στους νεαρούς Γερμανούς, και φέτος ήταν ιδιαίτερα αισθητή και στο Oktoberfest.

Εκεί για πρώτη φορά φέτος, όλες οι σκηνές που σέρβιραν μπύρα, παρείχαν και μη αλκοολούχες εκδοχές σύμφωνα με τους διοργανωτές, την ώρα που πέρυσι μόλις δύο διέθεταν προϊόντα άνευ.

Μιλώντας στην Washington Post ο 36χρονος Γερμανός, Peter Asen, που βρέθηκε φέτος στο Oktoberfest επεσήμανε χαρακτηριστικά «Το νερό στις σκηνές κοστίζει όσο μια μη αλκοολούχα μπύρα. Και εγώ προτιμώ την μπύρα», δείχνοντας πως οι επιλογές χωρίς αλκοόλ βρίσκουν ανταπόκριση στους νεαρούς καταναλωτές.

Την τάση επιβεβαιώνει και η επικεφαλής του τμήματος μη αλκοολούχων και ποτών με χαμηλή περιεκτικότητα αλκοόλ της ερευνητικής εταιρείας IWSR, Susie Goldpink βάσει της οποίας περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς που έχουν συμπληρώσει τα 16 τους έτη (νόμιμη ηλικία κατανάλωσης αλκοόλ στη Γερμανία) έχουν αγοράσει μπύρες άνευ ή μηλίτη.

Με τη σειρά του ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Γερμανών Ζυθοποιών, Holger Eichele, συμπληρώνει ότι οι μπύρες χωρίς αλκοόλ αποτελούν πλέον το 9% της συνολικής παραγωγής και κατανάλωσης μπύρας στη Γερμανία, με το νούμερο αυτό να αναμένεται να διπλασιαστεί τους επόμενους μήνες.

Φυσικά, η Γερμανία παραμένει πιστή στις αρχές της παραδοσιακής παραγωγής μπύρας. Όσοι ζυθοποιοί θέλουν να παράξουν μπύρα άνευ συνεχίζουν να υπάγονται στο νόμο Reinheitsgebot που βρίσκεται σε ισχύ εδώ και 500 χρόνια και καθορίζει ότι η μπύρα πρέπει να αποτελείται αποκλειστικά από τέσσερα υλικά: νερό, βύνη, λυκίσκους, και μαγιά.

Παρόλα αυτά πολλές ζυθοποιίες παρέχουν πλέον και μη αλκοολούχες μπύρες δίνοντας στους καταναλωτές ένα μεγάλο εύρος επιλογών, τα οποία σε μεγάλο βαθμό ανταγωνίζονται σε γεύση τις παραδοσιακές μπύρες.

Από το 2012 η κατανάλωση μπυρών χωρίς αλκοόλ στη Γερμανία έχει υπερδιπλασιαστεί σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Euromonitor International. Οι παραδοσιακές pilsners κατέχουν ακόμα τα ηνία της αγοράς, με τις ελαφριές lager «helles» να ακολουθούν, όμως πλέον η τρίτη δημοφιλέστερη κατηγορία στους καταναλωτές είναι οι μη αλκοολούχες μπύρες σύμφωνα με τον Eichele. Μάλιστα, ο ίδιος αφήνει ανοικτό το παραθυράκι σύντομα να ξεπεράσουν και τις helles.

Η τεράστια ζήτηση για μη αλκοολούχες μπύρες έπιασε εξ απήνης ακόμα και μεγάλες ζυθοποιίες της ευρωπαϊκής χώρας, ανάμεσα στις οποίες και η Augustiner που πέρυσι σύστησε την πρώτη της άνευ helles που συχνά γίνεται sold out στα ράφια των καταστημάτων.

Ακόμα και η αρχαιότερη ζυθοποιία στον κόσμο Weihenstephaner, πλέον παράγει σε ποσοστό ύψους 11% μπύρες χωρίς αλκοόλ, ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Αυτή η άνθιση των μπυρών χωρίς αλκοόλ έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για τη βιομηχανία ζύθου της χώρας, η οποία τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε διαρκή κάθοδο με τους παραγωγούς να διαμαρτύρονται για μικρότερα περιθώρια κέρδους παρότι οι τιμές παραμένουν σταθερές.

Πηγή: Washington Post



ΠΗΓΗ

Related posts

Τραγωδία στην Εύβοια: Νεκρός 67χρονος ιδιοκτήτης ταβέρνας έπειτα από πτώση από σκάλα

admin

Στις επόμενες σπορές παίζεται το τριετές πριμ 100 ευρώ στο βαμβάκι και το μπόνους 15 ευρώ ανά στρέμμα στο σιτάρι

admin

Τα ναρκωτικά, το διαμέρισμα Airbnb και η… κολόνια

admin

Αφήστε ένα σχόλιο