Image default
Διάφορα

Μισή δουλειά στα παλιά Βιολογικά, εκκρεμεί η εντολή για παρτίδες σε Δυτ. Ελλάδα, Ήπειρο, Κρήτη, Κ. Μακεδονία


Οι περισσότεροι δικαιούχοι που δεν έχουν ακόμα δει χρήματα στο τραπεζικό λογαριασμό συγκεντρώνονται στις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης και της Ηπείρου. Ωστόσο, σε εκκρεμότητα βρίσκονται και κάποιες άλλες διάσπαρτες παρτίδες ανά την χώρα (Ηλεία, Αχαΐα, Θεσσαλονίκη, κλπ). Φαίνεται λοιπόν πως η πληρωμή των 17,5 εκατ. ευρώ (μετά τους ελέγχους) για τα παλιά Βιολογικά, έσπασε σε δύο μέρη, βάσει του ρυθμού προώθησης των παρτίδων.

Δικαιούχοι που τους έχει κοινοποιηθεί το ποσό πληρωμής στο ΟΠΣΑ, μεταφέρουν στο Agronews πως από Πέμπτη (16 Οκτωβρίου) το βράδυ αναρτήθηκαν στο Πληροφοριακό Σύστημα τόσο ο Αριθμός Παρτίδας όσο και η ημερομηνία οριστικοποίησης (16 Οκτωβρίου), ενώ φαίνεται πως τα ποσά αυτά πληρώνονται με αναλογία 75/25 ευρωπαϊκά/κρατικά χρήματα, χωρίς την ποινή 60% που θα βαρύνει τις επικείμενες πληρωμές σε Σπάνιες Φυλές και Κομφούζιο, μεταξύ άλλων. Πρωινές ώρες Δευτέρας, αυτό που δεν έχει βγει είναι εντολή πληρωμής και ημερομηνία πίστωσης για  αυτές τις παρτίδες.

Για τις αγροτικές πληρωμές τοποθετήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας κυριακάτικης επικοινωνίας του με τους ακολούθους του στα social media.

Όπως σημείωσε, έχουν πιστωθεί ποσά για την Βιολογική γεωργία και μελισσοκομία σε 11 εκ των 13 Περιφερειών της χώρας

Τσεκ 600 εκατ. ευρώ το Νοέμβριο επιβεβαιώνει ο Μητσοτάκης

Για τις αγροτικές πληρωμές τοποθετήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας κυριακάτικης επικοινωνίας του με τους ακολούθους του στα social media.

Όπως σημείωσε, έχουν πιστωθεί ποσά για την Βιολογική γεωργία και μελισσοκομία σε 11 εκ των 13 Περιφερειών της χώρας.

Ακολουθεί μέρος από την ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

[…]

Όπως σας είχα πει και στην προηγούμενη ανασκόπηση, ήδη άρχισαν οι πληρωμές των ενισχύσεων στους αγρότες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, εφαρμόζοντας ρητά την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία, μετά από τους αναγκαίους διασταυρωτικούς ελέγχους. Την Τετάρτη πιστώθηκαν τα χρήματα σε 11 από τις 13 περιφέρειες της χώρας για τη βιολογική γεωργία και μελισσοκομία, ενώ το επόμενο δεκαήμερο θα καταβληθούν και οι αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους που έχουν χάσει τα ζώα τους λόγω ευλογιάς και πανώλης.

Συνολικά, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, έχουν καταβληθεί 153 εκ. ευρώ σε δικαιούχους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορούν 3 κατηγορίες ενισχύσεων, ενώ μέσα στον Οκτώβριο προγραμματίζονται πληρωμές σε 8 ακόμη κατηγορίες. Στη συνέχεια, θα δοθεί η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης του 70% για την τρέχουσα χρονιά με ποσό 600 εκ. ευρώ, θα επιστραφεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο και θα ακολουθήσουν οι πληρωμές του ΕΛΓΑ για ζημιές από παγετό.

Ταυτόχρονα προχωρούμε σε νέες παρεμβάσεις για την οικονομική ανακούφιση των αγροτών: καταρχάς, για τους πληγέντες από τις ζωονόσους, αναστέλλονται έως τις 31/12/2026 οι τρέχουσες ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις τους, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, και δίνεται μέχρι τότε παράταση στην αποπληρωμή ρυθμισμένων οφειλών.

Το δεύτερο μέτρο είναι η επαναφορά του ευνοϊκού τιμολογίου ΓΑΙΑ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των παραγωγών, ακόμη και για όσους είχαν φύγει από αυτό, νέα ρύθμιση οφειλών με μηδενικό επιτόκιο για καταναλώσεις έως 31 Ιουλίου 2024 και κάλυψη της έντοκης επιβάρυνσης από το Δημόσιο, μέσω επιχορήγησης προς τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Σε μια δύσκολη συγκυρία για τον κόσμο της πρωτογενούς παραγωγής, στέλνουμε το μήνυμα ότι δεν αφήνουμε κανέναν μόνο του, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις.

[…]



ΠΗΓΗ

Related posts

Φωτιά στη Νέα Πέραμο – Ήχησε το 112

admin

Η Γαλλία απαγορεύει την εξαγωγή βοοειδών λόγω εξάπλωσης της δερματίτιδας

admin

Ανεκδοτάρα με παντρεμένους φίλους: Το πάνω χέρι

admin

Αφήστε ένα σχόλιο