Image default
Υγεία

Αλλεργία στο κρέας από τα τσιμπούρια: Δραματική η αύξηση στα κρούσματα


Η κάποτε σπάνια αλλεργία στο κρέας που προκαλείται από τσιμπήματα τσιμπουριών εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφεραν ερευνητές.

Μεταξύ 2013 και 2024, τα θετικά αποτελέσματα στα τεστ για αλλεργία στο κρέας μετά το τσίμπημα τσιμπουριού, κάτι που ονομάζεται σύνδρομο Άλφα-γαλ, έχουν εκατονταπλασιαστεί, ανέφεραν ερευνητές την περασμένη εβδομάδα στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Γαστρεντερολογίας στο Φοίνιξ.

«Το σύνδρομο Άλφα-γαλ είναι διαφορετικό από οποιαδήποτε άλλη τροφική αλλεργία που αντιμετωπίζουμε», ανέφερε ο ερευνητής Δρ. Vinay Jahagirdar, συνεργάτης του Προγράμματος Εκπαίδευσης Γαστρεντερολογίας του Πανεπιστημίου Virginia Commonwealth (VCU) και του Ινστιτούτου Stravitz-Sanyal για την Ηπατική Νόσο και τη Μεταβολική Υγεία.

«Τα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά αρκετές ώρες αφότου ένα άτομο καταναλώσει κόκκινο κρέας, καθιστώντας δύσκολη τη σύνδεση ενός γεύματος με μια αλλεργική αντίδραση», εξήγησε. Πολλοί ασθενείς παίρνουν λανθασμένη διάγνωση ή περνούν χρόνια χωρίς να καταλαβαίνουν τι τους συμβαίνει.

Το σύνδρομο Άλφα-γαλ εμφανίζεται όταν ένα τσίμπημα τσιμπουριού προκαλεί στο ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου αλλεργική αντίδραση σε ένα μόριο σακχάρου που βρίσκεται στο βοδινό, χοιρινό ή αρνί κρέας, ανέφεραν ερευνητές.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης Άλφα-γαλ μπορεί να περιλαμβάνουν κνίδωση, πρήξιμο, ναυτία, έμετο, κοιλιακό άλγος, διάρροια ή ακόμη και απειλητικό για τη ζωή αναφυλακτικό σοκ, ανέφεραν οι ερευνητές.

Το σύνδρομο συνήθως συνδέεται με τσιμπήματα από το τσιμπούρι Lone Star, ανέφεραν ερευνητές.

«Το σύνδρομο Άλφα-γαλ έχει μετατραπεί από ιατρική περιέργεια σε σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας σε μόλις μια δεκαετία» στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Jahagirdar.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν αρχεία για περισσότερους από 3.800 ενήλικες που εξετάστηκαν για αντισώματα Άλφα-γαλ μεταξύ 2010 και 2025.

Η μελέτη έδειξε απότομη αύξηση στα θετικά αποτελέσματα των εξετάσεων:

Συνολικά, περίπου 1 στους 4 (749) ασθενείς κατέληξαν να διαγνωστούν με σύνδρομο Άλφα-γαλ.

Σε 69 συστήματα υγείας των ΗΠΑ, η συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου Άλφα-γαλ αυξήθηκε από περίπου 1,8% των εξετασθέντων το 2013-2014 σε σχεδόν 39% το 2021-2022.

Περίπου το 17% των περιπτώσεων Άλφα-γαλ βρέθηκαν επίσης θετικά για νόσο του Lyme.

Τα γαστρεντερικά συμπτώματα είναι από τα πιο συνηθισμένα σημάδια, με τους ανθρώπους να παρουσιάζουν πόνο στο στομάχι, κράμπες, φούσκωμα, ναυτία, έμετο ή διάρροια αρκετές ώρες μετά την κατανάλωση κόκκινου κρέατος ή τροφών με βάση το κρέας, ανέφεραν οι ερευνητές.

Αυτές οι αντιδράσεις καθυστερούν, εμφανιζόμενες συχνά τρεις έως έξι ώρες μετά το γεύμα και έτσι συχνά συγχέονται με τροφική δηλητηρίαση ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, σημείωσαν οι ερευνητές.

Για το συγκεκριμένο σύνδρομο δεν υπάρχει θεραπεία, ανέφεραν οι ερευνητές. Οι πάσχοντες πρέπει να αποφεύγουν το κόκκινο κρέας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και προϊόντα όπως τα γαλακτοκομικά ή η ζελατίνη.

Φωτογραφία: iStock



ΠΗΓΗ

Related posts

Τι πρέπει να τρώτε για να κρατάτε χαμηλά την πίεσή σας

admin

Τι να προσέχουν οι νέοι για να έχουν υγιή όραση για πάντα

admin

ECDC: Σε επιφυλακή η Ευρώπη για τα κουνούπια

admin

Αφήστε ένα σχόλιο