Είναι ο πρώτος τεκμηριωμένος θάνατος από αυτή την αλλεργία. Κρούσματά της έχουν αναφερθεί και στην Ευρώπη.
Ένας άνδρας στο Νιου Τζέρσι πέθανε από αναφυλαξία που υπέστη από αλλεργία στο κρέας την οποία είχαν προκαλέσει τα τσιμπήματα τσιμπουριών, ανακοίνωσαν οι γιατροί του.
Είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος από την κροτωνογενή αλλεργία στο κρέας ή σύνδρομο alpha-gal (AGS), όπως λέγεται επιστημονικά η συγκεκριμένη αλλεργική αντίδραση.
Το σύνδρομο alpha-gal είναι μία τροφική αλλεργία. Εκδηλώνεται σε ανθρώπους με ευαισθητοποίηση σε ένα σάκχαρο που λέγεται γαλακτόζη-άλφα-1,3-γαλακτόζη (ή εν συντομία άλφα-γαλ).
Το σάκχαρο αυτό υπάρχει στο κρέας των χοίρων, των μοσχαριών, των αρνιών, των λαγών και των περισσότερων άλλων θηλαστικών. Δεν το φέρουν όμως οι άνθρωποι και τα πρωτεύοντα θηλαστικά.
Η αλλεργία στο κρέας συνήθως εκδηλώνεται σε ενήλικες, τους οποίους τσιμπούν ορισμένα είδη τσιμπουριών. Το τσίμπημα τούς μεταδίδει το σάκχαρο και το ανοσοποιητικό σύστημά τους το καταγράφει ως απειλή. Έτσι, την επόμενη φορά που θα φάνε κόκκινο κρέας, μπορεί να εκδηλώσουν αλλεργική αντίδραση.
Η αλλεργία στο κρέας μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρά συμπτώματα. Εκδηλώνεται συχνά 2-6 ώρες μετά την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος. Μερικοί ασθενείς αναπτύσσουν επίσης αλλεργία σε άλλα προϊόντα από θηλαστικά, όπως η ζελατίνη ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Είχε φάει χάμπουργκερ
Ο άτυχος άνδρας πέθανε πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά ο θάνατός του μόλις έγινε γνωστός. Οι γιατροί του ανέφεραν το περιστατικό στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Allergy and Clinical Immunology in Practice.
Όπως γράφουν, το θύμα ήταν ένας 47χρονος πιλότος με καλή κατάσταση υγείας. Το καλοκαίρι του 2024 πήγε για κάμπινγκ με την οικογένειά του. Μετά από μία ημέρα στην εξοχή, έφαγαν βραδινό φαγητό στις 10 το βράδυ και έπεσαν για ύπνο. Ο άνδρας ξύπνησε στις 2 το πρωί με πολύ έντονο πόνο στην κοιλιά, διάρροια και εμέτους. Τα συμπτώματά του διήρκησαν δύο ώρες και ύστερα υποχώρησαν.
Διαβάστε ακόμα Κρούσματα αλλεργίας στο κρέας από το τσίμπημα των τσιμπουριών σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Εκείνο το βράδυ είχαν φάει μπριζόλες, αντί για κοτόπουλο που ήταν το συχνότερο κρέας στη διατροφή τους. Δυστυχώς ο άνδρας δεν γνώριζε ότι κάποια τσιμπήματα που είχε υποστεί λίγο καιρό νωρίτερα ήταν από τσιμπούρια. Ούτε γνώριζε ότι του είχαν προκαλέσει αλλεργία στο κρέας, που εκδηλώθηκε για πρώτη φορά εκείνο το βράδυ.
Δύο εβδομάδες αργότερα, όταν πια η οικογένεια είχε επιστρέψει στο σπίτι της στο Νιου Τζέρσι, ο άνδρας παραβρέθηκε σε ένα μπάρμπεκιου με τη σύζυγό του. Εκεί έφαγε ένα χάμπουργκερ από μοσχαρίσιο κρέας. Τέσσερις ώρες αργότερα ο γιός του τον βρήκε χωρίς τις αισθήσεις του στο μπάνιο του σπιτιού τους, με έμετο γύρω του. Οι διασώστες που έσπευσαν στο σπίτι προσπάθησαν να τον επαναφέρουν, αλλά δεν τα κατάφεραν.
Η οδύσσεια της διάγνωσης
Αρχικά ο θάνατός του κρίθηκε «αιφνίδιος, ανεξήγητος», καθώς η νεκροψία δεν είχε ύποπτα ευρήματα. Στην πραγματικότητα, δεν βρέθηκε καμία ανωμαλία στο καρδιαγγειακό, το αναπνευστικό ή το νευρικό σύστημα. Ούτε υπήρχαν παθολογικά ευρήματα στην κοιλιακή χώρα.
Η σύζυγός του όμως ήθελε να μάθει από τι πέθανε ο άντρας της. Έτσι, έδωσε την αυτοψία του σε έναν γνωστό της γιατρό. Μετά από πολύμηνες αναζητήσεις, εκείνος αναρωτήθηκε μη τυχόν είχε πάθει αλλεργικό σοκ.
Τον Απρίλιο του 2025 απέστειλε την αυτοψία, μαζί με δείγματα αίματος του 47χρονου, στον Dr. Thomas Platts-Mills, καθηγητή Άσθματος, Αλλεργίας & Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.
Ο Dr. Platts-Mills είναι ο γιατρός που πρώτος περιέγραψε το σύνδρομο alpha-gal το 2007. Θεωρείται παγκοσμίως αυθεντία στην συγκεκριμένη αλλεργία.
Σε αναλύσεις που έκανε στα δείγματα, ο Dr. Platts-Mills διαπίστωσε πως όντως ο θανών ήταν αλλεργικός στο σάκχαρο alfa-gal. Επιπλέον, τα επίπεδα τρυπτάσης του 47χρονου ήταν στα 2.000 mg ανά ml αίματος.
Η τρυπτάση είναι δείκτης της ενεργοποίησης ορισμένων κυττάρων σε περίπτωση αναφυλακτικής αντίδρασης. Η τιμή που βρέθηκε στον 47χρονο ήταν εφάμιλλη με εκείνη σε άλλα περιστατικά θανατηφόρου αναφυλαξίας.
Έτσι ο Dr. Platts-Mills κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο άνδρας πέθανε από σοβαρή αλλεργία στο κρέας.
Τι πρέπει να ξέρουμε
«Ο κόσμος που κατοικεί σε περιοχές με τσιμπούρια ή τις επισκέπτεται πρέπει να γνωρίζει το ενδεχόμενο της αλλεργίας στο κρέας», δήλωσε ο Dr. Platts-Mills. «Όποιος έχει ανεξήγητα τσιμπήματα, ιδίως στα πόδια του, και εκδηλώσει απρόσμενο, σοβαρό πόνο στην κοιλιά κάποιες ώρες μετά την κατανάλωση κρέατος από θηλαστικά, πρέπει να διερευνάται για το ενδεχόμενο ευαισθητοποίησης στον ολιγοσακχαρίδη alpha-gal».
Σημειώνεται, πως η αλλεργία στο κρέας από τσιμπούρια δεν παρατηρείται μόνον στις ΗΠΑ. Κρούσματα έχουν αναφερθεί σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως ενδεικτικά:
- Στην Αυστραλία
- Τη Νότιο Αφρική
- Την Ιαπωνία
- Τη Νότιο Κορέα
- Την Σουηδία και την Νορβηγία
- Την Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία
- Την Γερμανία, την Ελβετία, την Αυστρία, την Πολωνία
Φωτογραφία: iStock

