ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Νέα διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας εκτυλίσσεται στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, με αφορμή τη χρήση του όρου «Τουρκικά Στενά» από την τουρκική πλευρά σε επίσημα διεθνή κείμενα και παρεμβάσεις.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Παπανικολάου
Η υπόθεση έχει ήδη προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον σε ευρωπαϊκές διπλωματικές αποστολές, στο ΝΑΤΟ αλλά και σε διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς αγγίζει ευθέως ζητήματα γεωπολιτικής επιρροής, ναυσιπλοΐας και ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.
Με επίσημη επιστολή προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), η Τουρκία απέρριψε την ελληνική ένσταση που είχε διατυπωθεί κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 29 Απριλίου 2026 για τη χρήση της ονομασίας «Turkish Straits».
Η Άγκυρα χαρακτηρίζει την ελληνική παρέμβαση «ατυχή» και υποστηρίζει ότι ο όρος αποτελεί «καθιερωμένη γεωγραφική έκφραση» που αναφέρεται συλλογικά στον Βόσπορο και στα Δαρδανέλλια, τα οποία – όπως σημειώνει – βρίσκονται υπό τουρκική κυριαρχία.
Επίκληση της Σύμβασης του Μοντρέ
Η τουρκική πλευρά επικαλείται ευθέως τη Σύμβαση του Μοντρέ, υποστηρίζοντας ότι η χρήση του όρου όχι μόνο είναι αποδεκτή, αλλά χρησιμοποιείται επί δεκαετίες σε επίσημα έγγραφα του ΝΑΤΟ, του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και διεθνών οργανισμών.
Στην επιστολή αναφέρεται ακόμη ότι η Σύμβαση ρυθμίζει αποκλειστικά το νομικό καθεστώς διέλευσης από τα Στενά και όχι την ονοματολογία τους, αφήνοντας σαφές μήνυμα ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να αλλάξει τη συγκεκριμένη διατύπωση.
Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι πίσω από τη διαμάχη για μία φαινομενικά «τεχνική» ορολογία κρύβεται μια πολύ βαθύτερη γεωπολιτική αντιπαράθεση για τον έλεγχο της περιοχής και τη διεθνή εικόνα της Τουρκίας ως ναυτικής δύναμης.
Τι λένε διεθνείς αναλυτές στο vimaorthodoxias.gr
Στο vimaorthodoxias.gr μίλησαν διεθνείς αναλυτές από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Τουρκία και την Ελλάδα, οι οποίοι προειδοποιούν ότι η συγκεκριμένη κρίση μπορεί να εξελιχθεί σε νέο σημείο τριβής ανάμεσα στις δύο χώρες μέσα στους επόμενους μήνες.
Ο Γερμανός γεωπολιτικός αναλυτής Klaus Reinhardt δήλωσε ότι «η Άγκυρα επιχειρεί να παγιώσει σε διεθνές επίπεδο μία ορολογία που ενισχύει την πολιτική της επιρροή στη Μαύρη Θάλασσα και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».
Όπως σημείωσε, «η Τουρκία γνωρίζει καλά ότι οι λέξεις και οι γεωγραφικοί όροι σε διεθνείς οργανισμούς συχνά αποκτούν πολιτικό και νομικό βάρος στο μέλλον».
Από την Ουάσιγκτον, ο γνωστός Αμερικανός αναλυτής Michael Rubin ανέφερε στο Βήμα Ορθοδοξίας ότι η διαμάχη αυτή δεν είναι απλώς συμβολική.
«Η Τουρκία προσπαθεί να ενισχύσει τον ρόλο της ως ρυθμιστής της ναυσιπλοΐας στην περιοχή. Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη στρατηγική σημασία της Μαύρης Θάλασσας, τα Στενά αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία για τη Δύση και τη Ρωσία», τόνισε χαρακτηριστικά.
Από την Τουρκία, ο πολιτικός αναλυτής Yusuf Erim υποστήριξε ότι η χρήση του όρου «Turkish Straits» είναι διεθνώς αναγνωρισμένη εδώ και δεκαετίες και ότι «η Ελλάδα προσπαθεί να δημιουργήσει διπλωματικό θέμα εκεί όπου δεν υπάρχει».
Στον αντίποδα, ο Έλληνας διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης σημείωσε ότι η Αθήνα ορθώς αντιδρά, καθώς «κάθε διεθνής ορολογία που παγιώνεται μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί πολιτικά και διπλωματικά από την Άγκυρα».
Νέος κύκλος πιέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο
Το θέμα ήδη απασχολεί μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το Reuters και το Politico Europe, τα οποία συνδέουν τη συγκεκριμένη αντιπαράθεση με τη συνολική στρατηγική κατάσταση στην περιοχή.
Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκτιμούν ότι η Τουρκία επιδιώκει να εμφανιστεί ως ο απόλυτος εγγυητής της ναυτικής ασφάλειας στη δίοδο που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Μεσόγειο, ειδικά σε μία περίοδο κατά την οποία αυξάνεται η στρατιωτική κινητικότητα στην περιοχή.
Παράλληλα, η Αθήνα εμφανίζεται αποφασισμένη να συνεχίσει τις παρεμβάσεις της σε διεθνή fora, θεωρώντας ότι η σταδιακή αποδοχή συγκεκριμένων διατυπώσεων μπορεί να δημιουργήσει αρνητικά προηγούμενα σε βάθος χρόνου.
Φόβοι για νέα περίοδο έντασης
Διπλωματικές πηγές στην Ευρώπη εκφράζουν φόβους ότι η νέα αυτή αντιπαράθεση μπορεί να συνδυαστεί με τις ήδη τεταμένες σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας σε ζητήματα θαλάσσιων ζωνών, ενεργειακών σχεδιασμών και στρατιωτικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο παρασκήνιο, αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι η Άγκυρα επιχειρεί σταδιακά να οικοδομήσει ένα νέο αφήγημα ισχύος, όχι μόνο στρατιωτικά αλλά και διπλωματικά, χρησιμοποιώντας ακόμη και τη γλώσσα των διεθνών οργανισμών ως εργαλείο επιρροής.
Η επόμενη περίοδος αναμένεται κρίσιμη, καθώς το θέμα ενδέχεται να επανέλθει τόσο στο Συμβούλιο Ασφαλείας όσο και σε ευρωπαϊκά και νατοϊκά όργανα, με την Αθήνα να προετοιμάζει ήδη τις επόμενες διπλωματικές κινήσεις της.

