free hit counter
OPENNEWS
Image default
Οικονομία

Στη ζυγαριά του ΣτΕ τα πρόστιμα για μη διαβίβαση αποδείξεων στο myDATA



Σε 12 ημέρες θα κριθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι ιδιαίτερα αυστηρές κυρώσεις που προβλέπει η νομοθεσία για τη μη διαβίβαση των αποδείξεων στο e-send των myDATA.

Στις 7 Οκτωβρίου 2026 το ΣτΕ θα απαντήσει στο σχετικό προδικαστικό ερώτημα που απέστειλε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, το οποίο εκδίκασε προσφυγή επιχείρησης, στην οποία επιβλήθηκαν βαριά πρόστιμα από την ΑΑΔΕ, για τη μη διαβίβαση στο myDATA, αποδείξεων που είχε εκδώσει κανονικά.

Η φορολογική νομοθεσία αντιμετωπίζει τη μη αποστολή των αποδείξεων στο myDATA, με τις ίδιες ποινές που προβλέπονται στις περιπτώσεις που δεν έχουν εκδοθεί οι αποδείξεις και έχει συντελεστεί φοροδιαφυγή.

Όμως στην προκειμένη περίπτωση, που εκδίδονται οι αποδείξεις, αλλά για κάποιο λόγο δεν διαβιβάζονται στο my DATA, η παράβαση είναι τυπικού χαρακτήρα και δεν αποσκοπεί στη διάπραξη φοροδιαφυγής.

Παρόλα αυτά όμως, οι παραβάσεις εξισώνονται και τιμωρούνται με τις ίδιες ποινές που προβλέπονται για τη μη έκδοση αποδείξεων και επιβάλει πρόστιμα ή και λουκέτα, αναλόγως το ύψος των αποδείξεων που δεν διαβιβάστηκαν.

Ό,τι κρίνει το ΣτΕ

Επιχείρηση στην οποία επιβλήθηκαν τσουχτερά πρόστιμα προσέφυγε στο διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, το οποίο εκδήλωσε αδυναμία να λάβει απόφαση, αλλά έκρινε πως πρέπει να παραπεμφθεί η υπόθεση στο ΣτΕ.

Στο προδικαστικό ερώτημα που υπέβαλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητεί τη γνωμοδότηση του Ανωτάτου δικαστηρίου, εάν είναι συνταγματικά ανεκτό να επιβάλλεται πρόστιμο 50% του ΦΠΑ για κάθε απόδειξη που εκδίδεται, αλλά δεν διαβιβάζεται, ακόμη και όταν δεν υπάρχει φοροδιαφυγή, αλλά μόνο για παράβαση της υποχρέωσης διαβίβασης.

Το βαρύ ποινολόγιο

Το Συμβούλιο της Επικρατείας όρισε για την 7η Οκτωβρίου 2026 την εξέταση της υπόθεσης και η απόφασή του έχει μεγάλη σημασία, καθώς οικυρώσεις είναι βαριές.

Αναλυτικότερα η νομοθετική διάταξη προβλέπει τα ακόλουθα: 

  • Η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των δέκα (10) προβλεπόμενων παραστατικών πώλησης, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκε παραστατικό πώλησης ή αυτό εκδόθηκε ανακριβώς υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) ευρώ.
  • Η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ πλέον των δέκα (10) στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ), ή, ανεξαρτήτως του πλήθους αυτών, ότι η μη διαβιβασθείσα αξία των αγαθών ή των υπηρεσιών υπερβαίνει τα πεντακόσια (500) ευρώ, αναστέλλεται άμεσα για σαράντα οκτώ (48) ώρες, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος.

Επίσης προβλέπεται, ότι εάν, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τη διαπίστωση των ως άνω παραβάσεων, διαπιστωθεί εκ νέου, από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο, η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον τριών (3) παραστατικών πώλησης ή η μη διαβίβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΦΗΜ) της ΑΑΔΕ τουλάχιστον τριών (3) στοιχείων λιανικής πώλησης που έχουν εκδοθεί μέσω ΦΗΜ, ανεξαρτήτως αξίας αυτών, στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος, αναστέλλεται αμελλητί για ενενήντα έξι (96) ώρες.

Σε κάθε επόμενη διαπίστωση από τον ίδιο μερικό επιτόπιο έλεγχο των παραβάσεων, εντός δύο (2) φορολογικών ετών από τη διαπίστωσή τους σε οποιαδήποτε επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για δέκα (10) ημέρες.



ΠΗΓΗ

Related posts

Κατάσχεση λογαριασμών με λίγα «κλικ»: Τι άλλαξε από την 1η Σεπτεμβρίου

admin

Απάτη-μαμούθ με ΦΠΑ και επιστροφες φόρων- Πήραν παρανόμως 40 εκατ. από το Δημόσιο

admin

Πρατηριούχοι καυσίμων: «Tουλάχιστον 70% πιο ακριβό φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης»

admin

Αφήστε ένα σχόλιο