Image default
Οικονομία

Κόντρες στην ΕΚΤ για τα επιτόκια πυροδοτούν οι δασμοί Τραμπ



Νέες αντιθέσεις στο συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φέρνουν στην επιφάνεια οι σαρωτικοί δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι πιο αυστηροί κεντρικοί τραπεζίτες θεωρούν ότι ο πληθωρισμός είναι τώρα η σοβαρότερη απειλή, ενώ τα «περιστέρια» υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια για να αποτρέψει μια ύφεση στην ευρωζώνη.

Σε ένα περιβάλλον ακραίας αβεβαιότητας, ο Τραμπ έχει καταφέρει να… τρελάνει και την ΕΚΤ, καθώς όλα τα σενάρια για τα επιτόκια είναι στο τραπέζι, από μια παύση στις μειώσεις στις 17 Απριλίου, μέχρι μια νέα μείωση κατά 0,25%, ενώ στις αγορές συζητείται ακόμη και η ανάγκη μιας παρέμβασης με μεγάλη μείωση επιτοκίων, κατά 0,50%, ως «αντίδοτο» στις πιέσεις που δημιουργεί ο Λευκός Οίκος στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Οι αντιλήψεις εντός της ΕΚΤ για τις επιπτώσεις των δασμών έχουν περάσει από… σαράντα κύματα τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ πλέον οι ανακοινώσεις Τραμπ, την περασμένη Τετάρτη, άρχισαν να ξεκαθαρίζουν το τοπίο προκαλώντας δυσάρεστη έκπληξη στους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής, καθώς οι δασμοί ήταν σαρωτικοί και με υψηλότερους συντελεστές από το αναμενόμενο.

Πριν γίνουν αυτές οι ανακοινώσεις, είχε αρχίσει να κυριαρχεί η αντίληψη στην ΕΚΤ ότι, στη συνεδρίαση της 17ης Απριλίου, η κεντρική τράπεζα θα έπρεπε να τηρήσει στάση αναμονής στη νομισματική πολιτική, αποφεύγοντας μια νέα μείωση επιτοκίων σε αυτή τη φάση και μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με την πολιτική του Τραμπ.

Επιπλέον, προστέθηκε στην εξίσωση μια νέα παράμετρος που θα μπορούσε να ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις, καθώς η Ευρώπη προχωρά σε σημαντικές εξοπλιστικές δαπάνες, ενώ η Γερμανία αναστέλλει το φρένο χρέους για να προχωρήσει σε δαπάνες εκατοντάδων δισ. ευρώ στην άμυνα και τις υποδομές.

Τον Μάρτιο, η Κριστίν Λαγκάρντ είχε εκφράσει την κυρίαρχη εκτίμηση στην ΕΚΤ ότι ο πληθωρισμός παραμένει σοβαρότερη απειλή και όχι η πιθανή επιβράδυνση της οικονομίας, που θα δικαιολογούσε μια μείωση επιτοκίων. Όπως είχε τονίσει, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα μπορούσε να αυξηθεί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε έναν εμπορικό πόλεμο, λόγω των αντιποίνων της ΕΕ και μιας πιο αδύναμης συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ.

Αλλαγή σκηνικού

Οι ανακοινώσεις Τραμπ στις 2 Απριλίου φαίνεται ότι αλλάζουν αυτό το σκηνικό και ήδη τα «περιστέρια» του συμβουλίου αρχίζουν να εκφράζουν ζωηρές ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης, καθώς οι «αμοιβαίοι» δασμοί που τελικά παρουσιάσθηκαν και θα ισχύσουν από τις 9 Απριλίου ήταν πολύ βαρύτεροι για την Ευρώπη από όσο αναμενόταν, με οριζόντιο συντελεστή 20%.

Οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες αποφεύγουν αυτές τις ημέρες να κάνουν δηλώσεις, αλλά ο Γιάννης Στουρνάρας, που θεωρείται ότι εκφράζει την πλευρά των «περιστεριών» τοποθετήθηκε σήμερα, μιλώντας στους Financial Times και υπογράμμισε τον κίνδυνο ύφεσης, κάνοντας λόγο για τεράστιο «αρνητικό σοκ ζήτησης» στην ευρωζώνη.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι ο επαπειλούμενος παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος είναι πιθανόν να επιβαρύνει σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης. Όπως είπε, «μια αξιοσημείωτη δυσμενής επίπτωση στην ανάπτυξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πολύ πιο αδύναμη από το αναμενόμενο δραστηριότητα, παρασύροντας τον πληθωρισμό χαμηλότερα των στόχων μας».

Επισήμανε επίσης ότι η ευρωζώνη έρχεται αντιμέτωπη με το σοκ σε μια περίοδο που η προοπτική για την ανάπτυξη ήταν ήδη «μέτρια» και ο πληθωρισμός όδευε προς την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου της ΕΚΤ για 2%. Με αυτή τη δήλωση, ο κ. Στουρνάρας σαφώς υπονόησε ότι θα είναι αναγκαία μια μείωση των επιτοκίων στις 17 Απριλίου.

Πάντως, για τη μεγάλη μείωση κατά μισή μονάδα, που ήδη συζητείται στις αγορές, ο κ. Στουρνάρας ερωτήθηκε αλλά απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.





ΠΗΓΗ

Related posts

Reuters: Δασμούς 25% σε ορισμένα αμερικανικά προϊόντα προτείνει η Κομισιόν

admin

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από 7 έως 11 Απριλίου

admin

Προειδοποίηση Goldman Sachs και JPMorgan προς Τραμπ: Κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ

admin

Αφήστε ένα σχόλιο