Μια καρδιακή ανακοπή μπορεί να είναι ξαφνική, καταλυτική και αθόρυβη. Και το χειρότερο, μη αναστρέψιμη, αν δεν αντιδράσουμε άμεσα.
Η αλήθεια είναι πώς οι περισσότεροι από εμάς δεν αναγνωρίζουν τα σημάδια. Συχνά, η καρδιακή ανακοπή είναι τόσο ήπια, που η πρώτη σκέψη στα ενοχλητικά συμπτώματα είναι, το «θα μου περάσει». Συχνά, όμως, δεν περνάει και όταν συνειδητοποιούμε ότι έχουμε υποστεί κάτι σοβαρό, ίσως είναι αργά.
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (American Heart Association) τονίζει πως τα αρχικά συμπτώματα ενός εμφράγματος (που συχνά προηγείται της καρδιακής ανακοπής) δεν είναι πάντα «κινηματογραφικά». Δηλαδή, αυτός που το έχει υποστεί δεν πέφτει στο πάτωμα πιάνοντας το στήθος του. Στην αρχή μπορεί να αισθανθεί μια ακαθόριστη πίεση στο στέρνο, μια δυσφορία στο χέρι ή στο σαγόνι, ένα μούδιασμα ή μια αίσθηση ότι κάτι «δεν πάει καλά».
Ποια είναι τα αρχικά συμπτώματα
Στα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνονται, επίσης, ο ιδρώτας, η ζαλάδα και η αίσθηση ότι «φεύγει η γη κάτω από τα πόδια σου», χωρίς καν κάποιο πόνο.
Αυτά είναι τα λεπτά που κρίνουν τη ζωή του ατόμου. Αν σε αυτά τα πρώτα λεπτά ο άνθρωπος καταφέρει να καλέσει ασθενοφόρο, έχεις σοβαρές πιθανότητες επιβίωσης. Αν όχι… τα προγνωστικά δεν συνηγορουν υπέρ της ίασης.
Στις γυναίκες, τα πράγματα είναι ακόμη πιο πολύπλοκα. Το σώμα μιλά αλλιώς: ναυτία, αίσθημα φόβου, δυσπεψία, πόνος στην πλάτη ή στον ώμο, ακραία εξάντληση. Πολλές γυναίκες αποδίδουν τα παραπάνω συμπτώματα σε γυναικολογικά προβλήματα, στο στρες και στην καθημερινότητα και όλη η σύγχυση καθιστά περισσότερη θανατηφόρα την καθυστέρηση στην αντίδραση.
Η καρδιακή ανακοπή και η διαφορά της με το έμφραγμα
Η καρδιακή ανακοπή δεν είναι το ίδιο με το έμφραγμα. Το έμφραγμα είναι μια απόφραξη, δηλαδή, η καρδιά λειτουργεί, αλλά με δυσκολία. Στην ανακοπή, η καρδιά σταματά εντελώς και δεν υπάρχουν σφυγμός και αναπνοή. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ηλεκτρική διακοπή στο σύστημα της ζωής, που μπορει να συμβει ως απόρροια του εμφράγματος, αλλά όχι απαραίτητα.
Όπως εξηγουν οι καρδιολόγοι, το μεγαλύτερο λάθος είναι η αναμονή. Κάποιοι αποδίδουν τα συμπτώματα σε άγχος, και άλλοι σε “φούσκωμα”. Ειδικά οι γυναίκες έχουν συχνά άτυπα συμπτώματα. Και όσο περνούν τα λεπτά χωρίς δράση, οι πιθανότητες να σωθεί το άτομο μειώνονται ραγδαία, όπως επισημαίνουν.
Η ταχεία αντίδραση σώζει ζωές. Αν η ανάνηψη ξεκινήσει μέσα στα πρώτα 3-5 λεπτά, το ποσοστό επιβίωσης διπλασιάζεται. Μετά το 10ο λεπτό χωρίς επανεκκίνηση, οι πιθανότητες σχεδόν μηδενίζονται, καταλήγουν.
Πηγή: clevelandclinic.org
Φωτογραφία: iStock