Ποιοι είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο αναπτύξεώς της και ποιους μπορείτε να αλλάξετε.
Η κολπική μαρμαρυγή είναι μία συχνή και σοβαρή μορφή καρδιακής αρρυθμίας, που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη θρόμβων. Γι’ αυτό τον λόγο αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων καρδιαγγειακών επιπλοκών.
Αν και οποιοσδήποτε μπορεί να την εκδηλώσει, οι πιθανότητες αναπτύξεώς της είναι ιδιαιτέρως αυξημένες σε μερικούς ανθρώπους, αναφέρει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA).
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν κατ’ αρχάς οι ηλικιωμένοι. Η κολπική μαρμαρυγή είναι σπάνια στα παιδιά (μπορεί όμως να συμβεί). Η συχνότητά της αυξάνεται κατ’ αναλογίαν με την ηλικία. Υπολογίζεται οι πιθανότητες αναπτύξεώς της είναι μία στις 3-5 μετά την ηλικία των 45 ετών.
Η υπέρταση επίσης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο, όταν πάσχει κάποιος από αυτήν επί χρόνια χωρίς να την ρυθμίζει. Αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν επίσης οι πάσχοντες από υποκείμενα καρδιολογικά προβλήματα, όπως:
- Προβλήματα στις βαλβίδες της καρδιάς
- Πάχυνση του καρδιακού μυός (υπερτροφική καρδιομυοπάθεια)
- Στένωση ή απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών της καρδιάς (στεφανιαία αρτηριακή νόσος)
- Ατομικό ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου
- Πρόσφατη χειρουργική επέμβαση στην καρδιά
Οι πιθανότητες να εκδηλωθεί κολπική μαρμαρυγή είναι επίσης αυξημένες σε όσους πίνουν συστηματικά αλκοόλ, καθώς και στους καπνιστές. Όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου, επίσης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να την εκδηλώσουν. Το ίδιο και όσοι πάσχουν από άπνοια στη διάρκεια του ύπνου (διακόπτεται συχνά η αναπνοή τους όταν κοιμούνται και σταματούν απότομα να ροχαλίζουν).
Διαβάστε ακόμα Κολπική μαρμαρυγή: Πώς συνδέεται με την άνοια η πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία
Η κολπική μαρμαρυγή αναφέρεται επίσης πιο συχνά από το αναμενόμενο στους κορυφαίους αθλητές. Στον αντίποδα, είναι πιο συχνή και σε όσους διάγουν καθιστική ζωή. Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο είναι:
- Τα περιττά κιλά (υπέρβαρο ή παχύσαρκο άτομο)
- Ορισμένα χρόνια προβλήματα υγείας (π.χ. υπερθυρεοειδισμός, τύπου 2 διαβήτης, άσθμα, χρόνια νεφρική νόσος)
Πώς να προστατευθείτε
Μερικούς παράγοντες κινδύνου (π.χ. ηλικία, οικογενειακό ιστορικό) δεν μπορείτε να τους αλλάξετε. Μπορείτε όμως να ρυθμίσετε την αρτηριακή σας πίεση, αν έχετε υπέρταση. Αντίστοιχα, αν χάσετε το 10% του αρχικού σωματικού βάρους σας, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο. Το ίδιο και αν μειώσετε το αλκοόλ.
Διαβάστε ακόμα Κολπική μαρμαρυγή: Ποιο είναι το πιο συχνό σύμπτωμα – Γιατί χρειάζεται άμεση θεραπεία
Εξίσου σημαντικό είναι να διακόψετε το κάπνισμα (θα αποκομίσετε το πρόσθετο όφελος της μείωσης του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο). Αντίστοιχα, η αξιολόγηση της άπνοιας σε Ιατρείο Ύπνου νοσοκομείου και η αντιμετώπισή της, επίσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο που διατρέχετε.
Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποφύγετε την κολπική μαρμαρυγή η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, εάν κάνετε καθιστική ζωή. Πρέπει όμως πρώτα να πάρετε την σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.
Η καλή ρύθμιση τυχόν άλλων υποκείμενων προβλημάτων υγείας (π.χ. διαβήτη) επίσης δρα προστατευτικά. Φροντίστε, τέλος, να ρυθμίσετε και την πίεσή σας, να τρώτε υγιεινά, να ελέγξετε το στρες και να κοιμάστε 7-9 ώρες κάθε βράδυ.
Φωτογραφία: iStock