Image default
Οικονομία

Στον «αέρα» το ψηφιακό πελατολόγιο στα αυτοκίνητα!



Μαύρες τρύπες στο Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων που καθιστούν αδύνατη την απρόσκοπτη εφαρμογή του χωρίς προβλήματα και αναίτια πρόστιμα στους επιχειρηματίες, εντοπίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος.

Με επιστολή τους προς τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, επισημαίνει πως δεν δόθηκε ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής στις επιχειρήσεις, ώστε, μετά την απόφαση, να υλοποιηθούν οι προδιαγραφές, οι οποίες απορρέουν από την απόφαση, και να υπάρχει η δυνατότητα σε όλους για έναρξη πιλοτικού και υπάρχει μεγάλη αναταραχή στους πελάτες τους.

Ο Σύνδεσμος τονίζει ότι, το δοκιμαστικό περιβάλλον που είχε δοθεί και οι τεχνικές προδιαγραφές του διαφέρουν από αυτές που ισχύουν μετά την απόφαση, γεγονός που προκαλεί σύγχυση. Ειδικότερα επισημαίνονται τα ακόλουθα:

  1. Δεν έχουμε διαθέσιμο Service για την ανάκληση δεδομένων οχημάτων από την πινακίδα του οχήματος.
  2. Στη τεχνική τεκμηρίωση έχει διαφορετικές τιμές στο πεδίο “Κατηγορία παρεχόμενων υπηρεσιών” σε σχέση με το ΦΕΚ. Αν στηριχθούμε στο ΦΕΚ, δεν γνωρίζουμε τι τιμές στέλνουμε στην ΑΑΔΕ για τις επιμέρους επιλογές.
  3. Τα πεδία που αναφέρει το ΦΕΚ “Ημ/νια και ώρα αναχώρησης”, “Ημ/νια και ώρα επιστροφής” δεν υπάρχουν στη τεχνική τεκμηρίωση. Να υποθέσουμε ότι είναι απλά η ημ/νια της καταχώρησης της εγγραφής ενημέρωσης; – Γενικά δεν υπάρχει τεχνική τεκμηρίωση ενημερωμένη.
  4. Το πεδίο “Περιοδικότητα” δε μας λέει τι είναι. Να υποθέσουμε ότι αφορά σε αριθμό μηνών, λόγω του τύπου πεδίου (int);
  5. Στη σύνδεση με παραστατικό ΦΗΜ, στη τεχνική τεκμηρίωση, δεν υπάρχει το πεδίο Αξία παραστατικού και το πεδίο Τρόπος πληρωμής.
  6. Από τα βίντεο της ΑΑΔΕ δεν φαίνονται ενέργειες όπως “Ακύρωση” (από τη λίστα αρχικών εγγραφών). Παρόλα αυτά στο ΦΕΚ αναφέρει ότι θα πρέπει να γίνει νέα καταχώρηση με σύνδεση με την ακυρωθείσα εγγραφή.
  7. Δεν διευκρινίζεται ποιος είναι ο χρονισμός έκδοσης παραστατικών σε σχέση με την “Έξοδο” του πελάτη (οχήματος) από την επιχείρηση.
  8. Στη περίπτωση έκδοσης πολλαπλών παραστατικών παροχής για μία είσοδο οχήματος, απαιτούνται αντίστοιχες σε πλήθος εγγραφές “Εισόδου” στην εφαρμογή του πελατολογίου με σκοπό τη συσχέτιση μεταξύ τους.
  9. Υπάρχει περιορισμός στο χρονισμό που δημιουργούνται οι πολλαπλές εγγραφές εισόδου του οχήματος; Δηλαδή, πρέπει να προηγείται έξοδος προ της δημιουργίας νέας εγγραφής;
  10. Οι πολλαπλές εγγραφές ‘εισόδου/εξόδου’ του ίδιου οχήματος στο πελατολόγιο, με σκοπό τη συσχέτιση με αντίστοιχα παραστατικά, διασυνδέονται με κάποιο τρόπο μεταξύ τους;
  11. Στο video της παρουσίασης, με τον αριθμό κυκλοφορίας συμπληρώνεται αυτόματα εργοστάσιο και κατηγορία. Μέσω του API δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα
  12. Οι τεχνικές προδιαγραφές και τα XSD schemas, που παρέχονται για το δοκιμαστικό περιβάλλον, διαφέρουν σημαντικά από εκείνα του παραγωγικού. Δυστυχώς, αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα κατά την ανάπτυξη και τη μετάβαση σε παραγωγή, καθώς ο κώδικας που λειτουργεί σωστά στο δοκιμαστικό περιβάλλον αποτυγχάνει ή απαιτεί αλλαγές όταν τεθεί σε λειτουργία στο παραγωγικό περιβάλλον.
  13. Επιπλέον, φαίνεται πως στο παραγωγικό περιβάλλον ενσωματώνονται διαφορετικοί ή επιπρόσθετοι έλεγχοι, οι οποίοι δεν τεκμηριώνονται ούτε προκύπτουν από το επίσημο API ή τις συνοδευτικές προδιαγραφές. Αυτό καθιστά την ανάπτυξη ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να προετοιμαστεί κανείς επαρκώς ούτε να πραγματοποιήσει πλήρες δοκιμές εκ των προτέρων.
  14. Το παραγωγικό περιβάλλον, το οποίο περιλαμβάνει διαφορετικές και πρόσθετες απαιτήσεις, είναι διαφορετικό από το δοκιμαστικό περιβάλλον που είχε δοθεί.

Και εκκρεμότητες

Συγχρόνως, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος επισημαίνει πως υπάρχουν και οι ακόλουθες εκκρεμότητες:

  • Δυνατότητα ακύρωσης ηλεκτρονικών τιμολογίων/ΤΔΑ μέσω παρόχου ΥΠΑΗΕΣ
  • Δωροεπιταγές που δίνονται σε πελάτη επιχείρηση
  • Διακίνηση δώρων

Τι προβλέπει το πρόγραμμα της ΑΑΔΕ

Το Ψηφιακό Πελατολόγιο, τέθηκε σε λειτουργία από τις 14 Απριλίου 2025, σε πιλοτική βάση ξεκινώντας από τους κλάδους, που σχετίζονται με τα οχήματα.

Έως και τις 30/6/2025, η τήρηση του Ψηφιακού Πελατολογίου είναι προαιρετική, ενώ από 1/7/2025, γίνεται υποχρεωτική.

Υπόχρεες για την τήρηση του Ψηφιακού Πελατολογίου Οχημάτων είναι οι εξής κατηγορίες επιχειρήσεων:

  • συνεργεία επισκευής και συντήρησης οχημάτων
  • φανοποιεία
  • επιχειρήσεις με αντικείμενο την τοποθέτηση συναγερμών, ηχοσυστημάτων και οργάνων σε οχήματα
  • χώροι στάθμευσης
  • πλυντήρια αυτοκινήτων
  • επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, μοτοσικλετών (δίτροχων, τρίτροχων, τετράτροχων), μοτοποδηλάτων, επιβατικών οχημάτων που προορίζονται για επαγγελματική ή προσωπική χρήση, επαγγελματικών οχημάτων, γεωργικών και λοιπών αυτοκινούμενων μηχανημάτων.





ΠΗΓΗ

Related posts

Κατώτατος μισθός: Στα 880 ευρώ μεικτά από 1η Απριλίου

admin

Συντάξεις Μαΐου 2025: Βγήκαν οι ημερομηνίες πληρωμών – Ποιοι θα πάνε πρώτοι στα ΑΤΜ

admin

Ενιαίο Μητρώο Ακινήτων: Η νέα πλατφόρμα του Κτηματολογίου που θα διασυνδέσει τις κρατικές βάσεις δεδομένων

admin

Αφήστε ένα σχόλιο