Τα ίδια συμπτώματα μπορεί να σηματοδοτούν και την περιεμμηνόπαυση, την περίοδο κατά την οποία το σώμα προετοιμάζεται για την επόμενη φάση της ζωής.
«Η περιεμμηνόπαυση είναι όταν ο εμμηνορροϊκός κύκλος έχει αρχίσει να αλλάζει και οι αλλαγές αυτές επιμένουν», εξηγεί η Lauren Baker, μαιευτήρας-γυναικολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Οχάιο.
«Ο επίσημος ορισμός είναι ότι οι περίοδοι είναι ασταθείς κατά τουλάχιστον επτά ημέρες για τουλάχιστον 10 μήνες», προσθέτει.
Νέα έρευνα του Ιατρικού Κέντρου με τη συμμετοχή 1.068 γυναικών στις ΗΠΑ, δείχνει ότι το 61% πιστεύουν ότι θα μπουν στην εμμηνόπαυση στη δεκαετία των 40.
Στην πραγματικότητα, κάποιες αρχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα πολύ νωρίτερα, ήδη από τα 30, ενώ οι περισσότερες αρχίζουν να έχουν συμπτώματα κοντά στα 50.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι σημαντικό να μην αγνοείτε τα συμπτώματα μόνο και μόνο λόγω της ηλικίας σας.
Σύμφωνα με την Baker, η περιεμμηνόπαυση δεν είναι μια κατάσταση που αφορά όλες τις γυναίκες, γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό να αναφέρετε οποιεσδήποτε αλλαγές, ανησυχίες ή συμπτώματα στον γιατρό σας για να βρείτε την καλύτερη θεραπεία για το σώμα σας.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Οχάιο, έδειξε επίσης ότι οι μισές γυναίκες (52%) πιστεύουν ότι η διατροφή και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, κάτι που βρίσκει σύμφωνους τους ειδικούς.
«Μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D είναι πραγματικά σημαντική για την υγεία των οστών», δήλωσε η Baker.
«Οι φυτικές ίνες και οι πρωτεΐνες είναι επίσης χρήσιμες από την άποψη της διαχείρισης του βάρους. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να λαμβάνετε μη επεξεργασμένες τροφές, πολλά φρούτα και λαχανικά».
Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι μία στις τρεις γυναίκες ανησυχεί για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης στην υγεία της.
Άλλες ανησυχίες που σχετίζονται με την αναπαραγωγική γήρανση περιλαμβάνουν σωματικά συμπτώματα (25%) και ψυχική υγεία (18%).
Οι νεότερες γυναίκες ήταν πιο πιθανό να δηλώσουν ότι η ψυχική υγεία είναι η κύρια ανησυχία τους σε σχέση με την εμμηνόπαυση από ό,τι οι μεγαλύτερες γυναίκες (25% στις ηλικίες 18-29 ετών έναντι 10% στους άνω των 65).
«Προβλήματα στον εργασιακό χώρο, δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και προβλήματα υγείας, έχουν επίσης συσχετιστεί με την εμμηνόπαυση», δήλωσε η Baker.
«Υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες και τρόποι για να αισθάνεστε καλύτερα ώστε όχι μόνο να επιβιώσετε αλλά να έχετε και καλή ποιότητα ζωής», προσθέτει.
Πηγή: Medical Express