Για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια, συνιστάται ξέπλυμα του στόματος με ένα ποτήρι νερό μετά την κατανάλωσή της.
Δύσκολη αποδεικνύεται συχνά η ερωτική ζωή των πασχόντων από κοιλιοκάκη – μία αυτοάνοση ασθένεια που προκαλείται από την έκθεση στη γλουτένη, την πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι και την σίκαλη.
Από τους 272 ασθενείς που συμμετείχαν το 2022 σε σχετική μελέτη, περισσότεροι από τα δύο τρίτα είπαν ότι η κοιλιοκάκη επηρεάζει από μέτρια έως πάρα πολύ την ερωτική τους ζωή.
Στην πραγματικότητα, το 52% είπαν ότι διστάζουν να βγουν ραντεβού και το 39% να φιλήσουν τον/την σύντροφό τους, φοβούμενοι μήπως τους μεταδώσει γλουτένη.
Ο φόβος αυτός, όμως, ενδέχεται να είναι αβάσιμος, σύμφωνα με νέα μελέτη που θα παρουσιασθεί σήμερα στο γαστρεντερολογικό συνέδριο Digestive Disease Week 2025, στο Σαν Ντιέγκο.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η γλουτένη δεν μεταδίδεται με το φιλί, ακόμα κι αν κάποιος μόλις έχει καταναλώσει ένα σνακ πλούσιο σε αυτήν.
«Οι συστάσεις που δίναμε έως τώρα στους ασθενείς μας για το φιλί και την κοιλιοκάκη, βασίζονταν σε εικασίες και στην κοινή λογική. Έπρεπε όμως να διεξαχθεί μελέτη, για να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει αληθινός κίνδυνος», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Anne Lee, επίκουρη καθηγήτρια Διατροφικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.
Η μελέτη
Για να διερευνήσουν το θέμα, οι ερευνητές επιστράτευσαν 10 ζευγάρια στα οποία ο ένας έπασχε από κοιλιοκάκη και ο άλλος όχι. Η μελέτη διεξήχθη σε δύο στάδια. Σε κάθε ένα από αυτά, ο/η σύντροφος χωρίς κοιλιοκάκη έτρωγε 10 αλμυρά κράκερ με γλουτένη. Ύστερα το ζευγάρι φιλιόταν στο στόμα για 10 δευτερόλεπτα.
Στην μία φάση, το ζευγάρι περίμενε 5 λεπτά μετά την κατανάλωση του σνακ πριν φιληθεί. Στην δεύτερη φάση, ο/η σύντροφος που είχε φάει την γλουτένη, έπινε πριν από το φιλί μισό ποτήρι νερό (περίπου 120 ml).
Και στις δύο περιπτώσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ήταν ελάχιστη η γλουτένη που μεταφέρθηκε στο σάλιο του πάσχοντος από κοιλιοκάκη. Στην πραγματικότητα, ήταν κάτω από 20 μέρη ανά εκατομμύριο. Αυτό είναι το ασφαλές επίπεδο που επιτρέπεται στα τρόφιμα με τον χαρακτηρισμό «χωρίς γλουτένη» (gluten free).
Η κοιλιοκάκη προσβάλλει το 1% του πληθυσμού. Τυπικά χαρακτηρίζεται από πεπτικά ενοχλήματα, όπως ο ασθενής καταναλώσει γλουτένη. Τέτοια συμπτώματα είναι:
- Πόνος στην κοιλιά
- Δυσπεψία
- Διάρροια
Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στις βλάβες που προκαλεί η γλουτένη στο έντερο των πασχόντων.
Το νέο εύρημα μπορεί να καταλαγιάζει τους φόβους και των πασχόντων από δυσανεξία στη γλουτένη. Αυτοί εκδηλώνουν συμπτώματα όπως φούσκωμα, κόπωση και «θόλωμα» του μυαλού όταν εκτίθενται στην πρωτεΐνη.
Τα νέα ευρήματα «μας επιτρέπουν πια να λέμε στους ασθενείς με κοιλιοκάκη να μην αγχώνονται», τόνισε η Dr. Lee. «Μπορούν να είναι πιο ήρεμοι, γνωρίζοντας ότι η όποια γλουτένη μεταδίδεται με το φιλί μπορεί να μειωθεί ακόμα περισσότερο με ένα μικρό ποτήρι νερό».
Φωτογραφία: iStock