Η FIA, η Formula 1 και οι διοργανωτές του GP του Μαϊάμι αποφάσισαν την έκτακτη αλλαγή της ώρας εκκίνησης του αγώνα της Κυριακής (03/05), επισπεύδοντας την έναρξη κατά τρεις ώρες εξαιτίας της πρόβλεψης για ισχυρές καταιγίδες.
Η ώρα έναρξης του GP της Formula 1 στο Μαϊάμι για το 2026 άλλαξε, με τη FIA να επισπεύδει τον αγώνα λόγω της πρόβλεψης για έντονες καταιγίδες.
Ο αγώνας των 57 γύρων ήταν αρχικά προγραμματισμένος να ξεκινήσει στις 16:00 τοπική ώρα την Κυριακή, 3 Μαΐου. Ωστόσο, εξαιτίας της αυξανόμενης απειλής καταιγίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας, λήφθηκε η απόφαση να μεταφερθεί νωρίτερα η εκκίνηση, σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθεί ο αγώνας πριν την έλευση των χειρότερων καιρικών φαινομένων.
Μετά την αλλαγή, το GP του Μαϊάμι θα ξεκινήσει πλέον στις 13:00 τοπική ώρα. Αυτό αντιστοιχεί στις 20:00 ώρα Ελλάδας, πράγμα που σημαίνει ότι ο αγώνας μεταφέρεται τρεις ώρες νωρίτερα.
Σε κοινή τους ανακοίνωση, η FIA, η Formula 1 και οι διοργανωτές του GP του Μαϊάμι ανέφεραν: «Κατόπιν συζητήσεων μεταξύ της FIA, της F1 και του διοργανωτή του Μαϊάμι, αποφασίστηκε η μετάθεση της ώρας έναρξης του Grand Prix της Κυριακής για τις 13:00 τοπική ώρα, λόγω της μετεωρολογικής πρόβλεψης που αναμένει ισχυρότερες καταιγίδες αργότερα το απόγευμα, κοντά στην αρχικά προγραμματισμένη ώρα εκκίνησης.
Η απόφαση αυτή ελήφθη για να διασφαλιστεί η ελάχιστη δυνατή αναστάτωση στον αγώνα και να εξασφαλιστεί το μέγιστο δυνατό χρονικό περιθώριο για την ολοκλήρωσή του υπό τις καλύτερες συνθήκες, δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια των οδηγών, των θεατών, των ομάδων και του προσωπικού».
Όπως αποδείχθηκε και κατά τη διάρκεια του Αγώνα Σπριντ στο Μαϊάμι του 2025, η πίστα μπορεί να στεγνώσει γρήγορα μετά από έντονες βροχοπτώσεις. Ωστόσο, δεδομένου ότι η πρόβλεψη για την Κυριακή κάνει λόγο για συνεχώς επιδεινούμενες συνθήκες, κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εφικτό.
Δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που ένας αγώνας της Formula 1 μεταφέρεται νωρίτερα λόγω καιρικών συνθηκών. Το GP του Σάο Πάολο το 2024 είχε επίσης ένα σημαντικά αναθεωρημένο πρόγραμμα, με τις κατατακτήριες δοκιμές να μεταφέρονται το πρωί της Κυριακής και τον ίδιο τον αγώνα να ξεκινά 90 λεπτά νωρίτερα.
Following discussions between FIA, F1 and the Miami promoter, the decision has been taken to move the start of Sunday's Miami Grand Prix to 13:00 local time in Miami due to the weather forecast that is expected to bring heavier rainstorms later in the afternoon, close to the… pic.twitter.com/hasIGbJSgV
— Formula 1 (@F1) May 3, 2026

