Αποκαλυπτικό είναι το δημοσίευμα της EL MUNDO για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ισπανία.
Το τρένο της Iryo, το οποίο χτυπήθηκε από ένα τρένο AVE της Renfe κοντά στην πόλη Ούρδα στο Τολέδο, ανέπτυξε ξαφνικά ταχύτητα 47 χλμ./ώρα μέσα σε μόλις τρία δευτερόλεπτα. Το τρένο, με βάρος σχεδόν 500 τόνων και 147 επιβάτες, βρισκόταν ακινητοποιημένο στις ράγες λόγω βλάβης στο σύστημα σηματοδότησης, όταν δέχθηκε χτύπημα από πίσω. Το τρένο που προκάλεσε τη σύγκρουση προσέκρουσε στο τελευταίο βαγόνι με ταχύτητα μεταξύ 160 και 200 χλμ./ώρα, ωθώντας το τρένο της Iryo προς τα εμπρός με επιτάχυνση συγκρίσιμη με εκείνη ενός σπορ αυτοκινήτου —αλλά με τεράστια, βίαιη δύναμη.
Αυτά προκύπτουν από το «μαύρο κουτί» του τρένου, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας EL MUNDO. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι καταχωρημένα στις βάσεις δεδομένων της Iryo, η πρόσκρουση σημειώθηκε ακριβώς στις 8:53:12, βάσει της φυσικής μονάδας καταγραφής δεδομένων που είναι εγκατεστημένη στο τρένο.
Η δύναμη της πρόσκρουσης ώθησε το τρένο, οδηγώντας το στην προαναφερθείσα μέγιστη ταχύτητα των 47 χλμ./ώρα κατά τα πρώτα στιγμιότυπα της σύγκρουσης, προτού ακινητοποιηθεί πλήρως στις 8:53:21 —όπως καταγράφηκε από το λογισμικό του ίδιου του συρμού.
Κατά την πρόσκρουση, το τρένο AVE της Renfe —βάρους περίπου 450 τόνων— μετέφερε ακαριαία το σύνολο της ενέργειας που προέκυπτε από την ταχύτητα και τη μάζα του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την παραμόρφωση των πίσω βαγονιών του τρένου της Iryo και την ώθησή του στην ταχύτητα που καταγράφηκε για να οδηγηθούμε στα εννέα δευτερόλεπτα του απόλυτου χάους για τα 152 άτομα που επέβαιναν σε αυτό.
Στο εσωτερικό, όλα τα αντικείμενα και οι αποσκευές εκσφενδονίστηκαν λόγω της βίαιης ώθησης.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η
μηχανοδηγός ενημέρωσε το κέντρο ελέγχου της εταιρείας της ότι το τρένο είχε δεχθεί «χτύπημα από πίσω», ότι η ίδια ήταν καλά, αλλά ότι δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τον επικεφαλής του πληρώματος.
Ανέφερε επίσης ότι είχε ακινητοποιήσει τον συρμό μπροστά από το σήμα Ούρδα, προκειμένου να διευκολύνει τον εντοπισμό του τρένου. Νωρίτερα, το τρένο Iryo 6076 είχε σταματήσει σχεδόν 15 λεπτά πριν, στις 8:38:41, έπειτα από «ολική απώλεια μετάδοσης δεδομένων».
Η μηχανοδηγός είχε επιχειρήσει αρχικά —χωρίς επιτυχία— να ενημερώσει το κέντρο ελέγχου στην Ατότσα για την κατάσταση αυτή.
Πράγματι, όπως καταγράφηκε από το «μαύρο κουτί», η μηχανοδηγός προσπάθησε να αναφέρει το περιστατικό «τρεις ή τέσσερις φορές, χωρίς να λάβει απάντηση». Λίγο αργότερα, σταμάτησε πριν από το σήμα εισόδου Ούρσα και κατάφερε να επικοινωνήσει με τον σταθμό.
Ενημερώθηκε ότι είχε προκύψει πρόβλημα με το σύστημα σηματοδότησης LZB και έλαβε εντολή —μέσω επίσημης προφορικής έγκρισης από το κέντρο ελέγχου— να προχωρήσει σε αποσύνδεση και επανασύνδεση του συστήματος του τρένου.
Η μηχανοδηγός επιχείρησε δύο φορές να επαναφέρει το σύστημα του συρμού, αλλά χωρίς επιτυχία, και ενημέρωσε σχετικά το κέντρο ελέγχου.
Η σύγκρουση με το τρένο AVE σημειώθηκε στις 8:53:12, ενώ το τρένο Iryo ακινητοποιήθηκε τελικά στις 8:53:21.
Μεταξύ 8:41 και 8:49 — ενώ το τρένο AVE της Renfe κινούνταν ήδη με μεγάλη ταχύτητα — έγιναν αρκετές προσπάθειες επαναφοράς των μονάδων διεπαφής του συστήματος του τρένου.
Καθώς η επανασύνδεση απέτυχε, η μηχανοδηγός έλαβε υποστήριξη από το τμήμα συντήρησης ξεκινώντας από τις 8:51, δύο λεπτά πριν από την άφιξη του τρένου της Renfe.
Ένα λεπτό μετά τη σύγκρουση με το AVE 2080, το κέντρο ελέγχου της Iryo ενημέρωσε το κέντρο ελέγχου του σταθμού Ατότσα για το συμβάν.
Στο μεταξύ, η μηχανοδηγός έκανε νέες προσπάθειες επικοινωνίας —αυτή τη φορά με τον επικεφαλής του πληρώματος του τρένου— αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση.
Μάλιστα, όπως καταγράφηκε στο «μαύρο κουτί», έξι λεπτά αργότερα εξακολουθούσε να μην μπορεί να επικοινωνήσει.
Εκεί αντιλήφθηκε ότι το τρένο είχε «εκτροχιαστεί στη μέση» και ότι οι επιβάτες «έβγαιναν έξω» μόνοι τους. Επιβεβαίωσε επίσης ότι ο υπεύθυνος του προσωπικού εστίασης ήταν «εγκλωβισμένος στο 3ο βαγόνι με τραύματα στο κεφάλι» και ότι οι επιβάτες στο συγκεκριμένο βαγόνι «δεν μπορούσαν να σπάσουν το παράθυρο, επειδή το βαγόνι είχε ανατραπεί».
Η αγωνία της μηχανοδηγού κορυφώθηκε και, στις 9:03 —επικοινωνώντας μέσω του κινητού τηλεφώνου του συντονιστή του κέντρου ελέγχου της Iryo— ανέφερε ότι μπορούσε να επιβεβαιώσει, από τη θέση του μηχανοδηγού, πως ένα βαγόνι είχε ανατραπεί. Στη συνέχεια, ξεκίνησε μια βιντεοκλήση για να δείξει τι έβλεπε από τη θέση της.
Τρία λεπτά αργότερα, στις 9:06, ο Διευθυντής Συντήρησης, ο Επικεφαλής Λειτουργιών και ο υπεύθυνος για τους μηχανοδηγούς συμμετείχαν στη βιντεοκλήση για να αξιολογήσουν την κατάσταση. Κατά τη διάρκεια αυτής της επικοινωνίας, έγινε προσπάθεια να καθησυχαστεί η μηχανοδηγός του τρένου της Iryo που ενεπλάκη στο ατύχημα. Της ζητήθηκε να αιτηθεί άδεια από το κέντρο ελέγχου ώστε να εγκαταλείψει τη θέση της και να «πραγματοποιήσει εξωτερικό έλεγχο του τρένου».
Έξι λεπτά αργότερα, στις 9:12 π.μ., η Adif ανακοίνωσε μέσω email την αναστολή της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας, έχοντας επιβεβαιώσει τη σύγκρουση μεταξύ των δύο τρένων —ένα συμβάν που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 69 ανθρώπων.

