
Ισχυρές αντοχές απέναντι στις γεωπολιτικές αναταράξεις και το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να επιδεικνύει η ελληνική κτηματαγορά, καθώς τα στοιχεία για τον Μάρτιο και συνολικά για το πρώτο τρίμηνο του 2026 καταγράφουν σημαντική αύξηση στις αγοραπωλησίες και στις μεταβιβάσεις αιτία δωρεών, γονικών παροχών και αποδοχών κληρονομιών.
Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο πρώτο τρίμηνο του 2026, με αιχμή τον Μάρτιο, καταγράφηκε σημαντική άνοδος στις μεταβιβάσεις οικοδομών, οικοπέδων και αγροτεμαχίων, ανατρέποντας τη μερική καθίζηση του προηγούμενου έτους.
Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να φρενάρουν τις αγοραπωλησίες ακινήτων είναι η αβεβαιότητα που έφερε ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή που ξεκίνησε την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου, η συνεχιζόμενη άνοδος των τιμών των ακινήτων και ο κίνδυνος ενδεχόμενης «φούσκας» που βλέπουν ορισμένοι.
Ωστόσο, δεν στάθηκαν εμπόδιο στις αγοραπωλησίες ακινήτων όλων των κατηγοριών, όπως προκύπτει από τους φόρους μεταβίβασης που βεβαίωσε η ΑΑΔΕ στις εν λόγω συναλλαγές.
Πόσο «έτρεξαν» οι μεταβιβάσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ο φόρος μεταβίβασης που βεβαιώθηκε τον Μάρτιο του 2026 στις αγοραπωλησίες οικοδομών ανήλθε σε 44,29 εκατ. ευρώ από 36,97 εκατ. ευρώ που καταλογίστηκε τον Μάρτιο του 2025, σημειώνοντας αύξηση κατά 19,8%.
Στις μεταβιβάσεις οικοπέδων και αγροκτημάτων βεβαιώθηκε ΦΜΑ ύψους 8,57 εκατ. ευρώ, από 7 εκατ. ευρώ, πέρυσι, με το ποσοστό της αύξησης να ανέρχεται στο 22,44%.
Επίσης, ο συνολικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων που εισπράχθηκε από μεταβιβάσεις κτιρίων και οικοπέδων τον Μάρτιο του 2026 ανήλθε σε 52,85 δισ. ευρώ, από 43,97 δισ. ευρώ που εισπράχθηκαν τον Μάρτιο του 2025, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 20,2%.
Το τρίμηνο
Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως, αυξημένες ήταν οι μεταβιβάσεις ακινήτων όλων των κατηγορών και συνολικά το πρώτο τρίμηνο του 2026, με βάση τον φόρο μεταβίβασης που βεβαιώθηκε.
Ειδικότερα, ο συνολικός φόρος επί των μεταβιβάσεων κτιρίων και οικοπέδων αγροτεμαχίων που βεβαιώθηκε το πρώτο τρίμηνο ανήλθε σε 149,37 εκατ. ευρώ, που είναι αυξημένος κατά 14,14% σε σχέση με τον ΦΜΑ που καταλογίστηκε το αντίστοιχο τρίμηνο του 2025, που ήταν 130,86 εκατ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά, ο βεβαιωμένος ΦΜΑ στις μεταβιβάσεις οικοπέδων και αγροκτημάτων, αυξήθηκε κατά 13,42% και διαμορφώθηκε σε 23,84 εκατ. ευρώ από 21,02 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2025.
Στις μεταβιβάσεις οικοδομών ο ΦΜΑ που βεβαιώθηκε αυξήθηκε κατά 14,28% και διαμορφώθηκε σε 125,53 εκατ. ευρώ, έναντι 109,84 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Υπενθυμίζεται ότι το 2025, οι αγοραπωλησίες ακινήτων μειώθηκαν, καθώς ο συνολικός φόρος μεταβίβασης που εισπράχθηκε διαμορφώθηκε σε 607,93 εκατ. ευρώ, από 656,49 εκατ. ευρώ, το 2024, καταγράφοντας μείωση κατά 48,56 εκατ. ευρώ, ή κατά 7,4%.
Κληρονομιές και δωρεές – γονικές παροχές
Συγχρόνως αύξηση παρουσίασαν τον Μάρτιο και οι φόροι από μεταβιβάσεις αιτία δωρεών, γονικών παροχών και αποδοχών κληρονομιών.
Συγκεκριμένα, οι φόροι και τα τέλη κληρονομιών ανήλθαν τον Μάρτιο σε 16,73 εκατ. ευρώ, από 14,65 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 14,21%, ενώ οι φόροι και τέλη δωρεών, γονικών και λοιπών παροχών αυξήθηκαν κατά 34,9% σε 5,32 εκατ. ευρώ από 3,94 εκατ. ευρώ, τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.
Συνολικά το πρώτο τρίμηνο του 2026, οι φόροι και τα τέλη επί δωρεών, γονικών και λοιπών παροχών που βεβαιώθηκαν ανήλθαν σε 60,39 εκατ. ευρώ, από 56,95 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2025, αυξημένοι κατά 6,04%.
Οι φόροι και τα τέλη κληρονομιών που βεβαιώθηκαν το α΄ τρίμηνο του 2026, ανήλθαν σε 46,71 εκατ. ευρώ, από 46,27 εκατ. ευρώ πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 0,95%, ενώ οι «Φόροι και τέλη δωρεών, γονικών και λοιπών παροχών» αυξήθηκαν κατά 28,09%, και ανήλθαν σε 13,68 εκατ. ευρώ από 10,68 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2025.

