Ο Βραζιλιάνος ακροδεξιός γερουσιαστής Φλάβιο Μπολσονάρο ισχυρίστηκε τη Δευτέρα ότι η ομοσπονδιακή αστυνομία της χώρας του ζήτησε να παραδώσει τα διαβατήριά του μετά από επίσκεψη στον φυλακισμένο πατέρα του, τον πρώην πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρο.
Ο γερουσιαστής, ο οποίος ηττήθηκε την Κυριακή από τον πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στον δεύτερο γύρο των εκλογών, δήλωσε ότι προτίθεται να συμμορφωθεί με το αίτημα, αρνούμενος ότι σχεδίαζε να διαφύγει από τη χώρα μετά τις εκλογές.
Ο Μπολσονάρο ισχυρίστηκε, χωρίς να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία, ότι το αίτημα της αστυνομίας βασιζόταν σε απόφαση του δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αλεξάντρ ντε Μοράες. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας και η ομοσπονδιακή αστυνομία δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχόλια.
«Μου δόθηκε εντολή, ακριβώς στο δρόμο, να παραδώσω τα διαβατήριά μου, ενώ μου απαγορεύεται επίσης να εγκαταλείψω τη χώρα», δήλωσε ο Μπολσονάρο σε βίντεο που δημοσίευσε στα κοινωνικά δίκτυα.
Flávio Bolsonaro:
I was ordered to surrender my passports.
I am prohibited from leaving the country. https://t.co/pXjuwOelR3
— Clash Report (@clashreport) October 26, 2026
Πρόσθεσε ότι η απόφαση του Μοράες βασίστηκε σε δηλώσεις του μικρότερου αδελφού του, Εντουάρντο Μπολσονάρο, ο οποίος είπε σε ένα podcast την περασμένη εβδομάδα ότι ο Φλάβιο θα έπρεπε να εγκαταλείψει τη χώρα αν έχανε τον δεύτερο γύρο των εκλογών από τον Λούλα.
Ο Λούλα κέρδισε μια ιστορική τέταρτη θητεία στις εκλογές της Κυριακής, σε ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα που αψήφησε τις δημοσκοπήσεις. Ο Μπολσονάρο αρνήθηκε να αποδεχτεί την ήττα και δήλωσε ότι θα ζητήσει την ακύρωση του αποτελέσματος.

