Σε ένα εντελώς διαφορετικό οικονομικό επίπεδο σε σχέση με τα χρόνια πριν από την πανδημία κινείται πλέον το ιταλικό μπάσκετ, καθώς τα συνολικά έξοδα των 16 ομάδων της Serie A για τη σεζόν 2026-27 πλησιάζουν τα 185 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Gazzetta dello Sport και του Sportweek, η αύξηση σε σύγκριση με τη σεζόν 2018-19 αγγίζει περίπου το 65%, καθώς τότε οι 16 σύλλογοι είχαν συνολικά έξοδα λίγο πάνω από 110 εκατ. ευρώ. Τα συγκεκριμένα ποσά αφορούν το σύνολο των δαπανών κάθε οργανισμού μέσα στη σεζόν και όχι αποκλειστικά τα συμβόλαια των παικτών.
Στην κορυφή βρίσκεται με μεγάλη διαφορά η Αρμάνι Μιλάνο, της οποίας το συνολικό budget πλησιάζει τα 40 εκατ. ευρώ. Περίπου το μισό ποσό καλύπτεται μέσω της χορηγίας της EA7, ενώ από το 2008 εκτιμάται ότι ο Τζόρτζιο Αρμάνι συνεισέφερε περισσότερα από 250 εκατ. ευρώ στον σύλλογο μέσω αυξήσεων κεφαλαίου και εμπορικών συμφωνιών. Μετά τον θάνατό του, ο πρόεδρος Λέο Ντελ’ Όρκο επέλεξε να διατηρήσει τον προϋπολογισμό περίπου στα επίπεδα της προηγούμενης περιόδου.
Δεύτερη παραμένει η Βίρτους Μπολόνια, παρότι συνεχίζει τη σταδιακή μείωση των εξόδων της. Από περίπου 32 εκατ. ευρώ το 2024-25 έπεσε στα 28 εκατ. την περασμένη σεζόν και πλέον υπολογίζεται ότι λειτουργεί με περίπου 25 εκατ. ευρώ, δηλαδή 15 εκατ. λιγότερα από την Αρμάνι.
Πίσω από τις δύο ομάδες της EuroLeague βρίσκεται η Τορτόνα με 14,5 εκατ. ευρώ, έχοντας ενισχυθεί οικονομικά και από τα αυξημένα έσοδα που έφερε η νέα έδρα της. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει, πάντως, η Ρώμη, η οποία επιστρέφει δυναμικά στον μπασκετικό χάρτη με δύο projects. Η BC Roma, με την υποστήριξη του Λούκα Ντόντσιτς, ξεκινά την πρώτη σεζόν της με έξοδα περίπου 12 εκατ. ευρώ, ενώ η Maxima Roma βρίσκεται στα 10 εκατ.
Η Βενέτσια ακολουθεί με 11 εκατ., Νάπολι και Βαρέζε βρίσκονται επίσης στα 10 εκατ., ενώ η Ρέτζιο Εμίλια υπολογίζεται στα 9 εκατ. Καντού και Τρέντο κινούνται στα 7 εκατ., Βερόνα στα 6,5, Ούντινε στα 6,1, Τρεβίζο και Τεργέστη στα 6, ενώ το χαμηλότερο ποσό της λίγκας έχει η Σκαφάτι με 3,7 εκατ. ευρώ.
Τα budgets της Serie A για το 2026-27
| Ομάδα | Συνολικά έξοδα |
|---|---|
| Αρμάνι Μιλάνο | €40 εκατ. |
| Βίρτους Μπολόνια | €25 εκατ. |
| Τορτόνα | €14,5 εκατ. |
| BC Roma | €12 εκατ. |
| Βενέτσια | €11 εκατ. |
| Maxima Roma | €10 εκατ. |
| Νάπολι | €10 εκατ. |
| Βαρέζε | €10 εκατ. |
| Ρέτζιο Εμίλια | €9 εκατ. |
| Καντού | €7 εκατ. |
| Τρέντο | €7 εκατ. |
| Βερόνα | €6,5 εκατ. |
| Ούντινε | €6,1 εκατ. |
| Τρεβίζο | €6 εκατ. |
| Τεργέστη | €6 εκατ. |
| Σκαφάτι | €3,7 εκατ. |
Η συνολική εικόνα αποτυπώνει τόσο την οικονομική ανάπτυξη της ιταλικής λίγκας όσο και τις μεγάλες αποστάσεις στο εσωτερικό της: μόνο η Αρμάνι και η Βίρτους αντιπροσωπεύουν περίπου 65 εκατ. ευρώ, περισσότερο από το ένα τρίτο των συνολικών δαπανών των 16 ομάδων.

